Čiliji so že nekaj let priljubljeni tudi pri nas, zato ni nič nenavadnega, če na slovenskem vrtu zagledate rastlino carolina reaper, najmočnejši čili na svetu. Ta je zaslovel pred dvema tednoma, ko je po svetovnih medijih zakrožila novica o Američanu, ki je na tekmovanju v uživanju čilijev pojedel zloglasni čili, nato pa je moral v bolnišnico. Več dni je imel namreč hude glavobole, v bolnišnici pa so mu diagnosticirali reverzibilni cerebralni vazokonstrikcijski sindrom (RCVS), zaradi česar so se mu nenadoma zožile žile, ki možgane oskrbujejo s krvjo. Sindrom je minil sam od sebe, zdravniki pa so kljub vsemu posvarili, naj ljudje nikar tako brezskrbno ne uživajo najmočnejših čilijev na svetu. Carolina reaper ima namreč 2,200.000 skovilov. Za primerjavo: precej razširjene in poznane paprike jalapeno imajo le od 2500 do 8000 skovilov.

Večina najmočnejših čilijev na svetu je bila vzgojenih načrtno. Tudi carolina reaper, za razvoj katere so v Pucker Butt Pepper Company v Južni Karolini potrebovali deset let, križali pa so jih iz pakistanskih čilijev naga in mehiških rdečih habanerov. Na trg so jo dali leta 2013. Od tedaj je nekaj drugih čilijev neformalno preseglo mejo največje znane pekočine, denimo čili dragon's breath naj bi bil močnejši kot carolina reaper, a je v novi Guinnessovi knjigi rekordov kljub vsemu kot najmočnejši čili zapisan carolina reaper.

Za sadike je čas do konca maja

Za letos je sicer že pozno, da bi si najmočnejši čili vzgojili iz semen. To pa ne pomeni, da ga ne morete imeti na vrtu ali celo na balkonu. V Sloveniji se lahko dobi sadike najmočnejših čilijev, ki jih gojijo amaterski in profesionalni ljubitelji pekočine. Prvi sadike največkrat delijo prijateljem ali jih prodajajo na spletu. Cena je simbolična, od evra do treh evrov. Ponudba pa velika, čeprav prevladujejo različice habanerov.

Sadike lahko naročite tudi pri profesionalnih gojiteljih čilijev, prodaja jih denimo podjetje Čili Pipp iz Škofje Loke, kjer sadike in čilije gojijo sami v rastlinjaku. Ravno minuli petek so začeli prodajati sadike čilijev. »Čas za sajenje je tja do konca maja,« je razložil Tomaž Pipp, lastnik Čili Pippa: »Nekateri čiliji namreč potrebujejo veliko časa, da dozorijo, in če jih sadimo prepozno, v našem podnebju ne bodo dozoreli.« Med temi čiliji, ki rastejo res dolgo, so tudi vse najbolj pekoče sorte, ki za to, da dozorijo, potrebujejo okoli 120 dni od sajenja. »Jalapene dozorijo že po 60 do 80 dneh,« je dodal poznavalec. Zato lahko zelo pekoče čilije jeseni dozorimo tudi v notranjosti: »Malce manj pekoči bodo, sicer pa bodo dozoreli. Problem je v tem, da so to vse tropske rastline, ki tudi ponoči potrebujejo temperaturo okoli dvajset stopinj. Če je torej hladno in deževno poletje, ne bodo dozorele do jeseni. Najbolje je, če jih gojimo v rastlinjaku,« je razložil Pipp, ki pravi, da lahko te najbolj pekoče čilije tudi prezimimo: »Ko poberemo plodove, jih malo manj zalivamo, spomladi porežemo, in ko je dovolj toplo, postavimo ven. Rastlina bo ponovno cvetela in imela plodove.« Carolina reaper po njegovem mnenju ni zahtevna za gojenje: »Malo večji lonec, redno zalivanje ter dognojevanje in bo dozorela.« Je pa problem s tem, da se ti slavni križanci v dveh do treh letih izrodijo: »Ker so dvospolne rastline, se v nekaj sezonah med seboj sparijo in potrebno je na novo kupiti semena. Tudi pri nas v rastlinjaku naredimo tako – dve, tri sezone imamo svoje seme, nato kupimo novega.«

V Sloveniji najbolj priljubljen čili jalapeno

Po njegovih izkušnjah so med Slovenci za gojenje na vrtu najpriljubljenejše sorte jalapeno, ki poleg zelene obstajajo tudi v drugih barvnih različicah: »So zelo uporabne, lahko jih jemo surove, pečene, vložene in ne pečejo preveč.« Veliko pa je povpraševanje tudi po najbolj pekočih sortah: »Nekateri jih želijo le pokusiti, drugi jih zares radi jedo.« Mnogo prodajo tudi bolj okrasnih sort. Zelo priljubljeni so recimo čiliji bolivian rainbow, ki imajo majhne plodove različnih barv. Podobna sorta je tudi tudi bird's eyes, ki je znana tudi kot tajski čili.

In če se vrnemo na začetek h konzumiranju najmočnejšega čilija na svetu. »To je eksplozija. V ušesih ti šumi, kot bi se povzpel na 8000 metrov, iz vseh lukenj ti začne teči znoj, padeš v delirij in samo čakaš da mine,« je svojo izkušnjo s carolino reaper opisal Tomaž Pipp. Ni treba poudariti, da je bila to zanj enkratna izkušnja, v smislu enkrat in nikoli več: »Čeprav poznam Slovence, ki jo brez večjih stranskih učinkov in problemov uživajo redno.«