Srednjeameriški sadež, ki so mu prvotni prebivalci Amerike pravili čili, naj bi po nekaterih virih sam Kolumb, ko ga je leta 1493 pripeljal v Evropo, poimenoval pimiento (piment je še danes drugo ime za čili). To v španščini sicer pomeni poper, od Kolumbovih časov naprej pa tudi paprika, saj je bila takratna paprika vsa po vrsti pekoča kot poper. Iz tega je prek italijanskega peperoneja postopoma nastalo ime paprika, ki pa je od tistih časov izgubila svojo ostrino. In ena najbolj slastnih jedi iz tega sadeža je polnjena paprika, ki marsikje velja za tradicionalno poletno jed. Takšna stare šole, »po jusu«, je sicer pripravljena z mešanico mesa in riža, ampak pripravimo jo lahko na nešteto načinov. Poleg različnih mesnih, mesno-žitnih in zelenjavnih nadevov jo lahko napolnimo celo z maso za kruhove cmoke, vse skupaj pa zapečemo v pečici, da nastane izvrstna priloga k mesnim ali zelenjavnim jedem z veliko omake, denimo h gobovemu golažu. Papriko lahko nadevamo tudi s svojo najljubšo rižoto ali ajdovo kašo z gobami, spečemo ali gratiniramo in skupaj s solato postrežemo kot glavno jed… Navsezadnje – zakaj pa je ne bi (s primernim nadevom) spekli na žaru?