Čeprav se šolarji te dni najbrž bolj kot poletja veselijo prvomajskih praznikov, pa morajo starši, ki bodo potrebovali poletno počitniško varstvo, že zdaj misliti na poletne mesece. Zanimanje za počitniška varstva, ki jih sofinancira ljubljanska mestna občina, je namreč vsako leto občutno večje od števila prostih mest, ki so na voljo.

Lani so vsi ponudniki varstva, ki jih subvencionira občina, prvič začeli prijave zbirati na isti dan. Kot so takrat pojasnili na občinskem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje, so se za enoten datum odločili predvsem, ker so prej izvajalci različno zbirali prijave in so »mesta v programih dobili predvsem otroci staršev, ki so bili bolje obveščeni. Da bi se temu izognili in ponudili karseda enake pogoje za vse, smo se na podlagi evalvacije z izvajalci in predlogov staršev odločili, da v letu 2017 določimo enoten datum začetka zbiranja prijav.« Sistem se je očitno obnesel, saj so se na občini odločili, da tovrsten postopek ponovijo tudi letos. Prijave na programe poletnega počitniškega varstva bodo odprli v torek, 8. maja.

Petnajst subvencioniranih programov

V okviru javnega razpisa bo občina letos finančno podprla petnajst programov poletnega počitniškega varstva. Programi so namenjeni otrokom od 1. do 5. razreda osnovnih šol, ki imajo stalno prebivališče v ljubljanski mestni občini. Vsi programi obsegajo devet ur varstva, vključeni so tudi trije obroki: kosilo in dve malici. Otroci so lahko v posamezno varstvo vključeni največ en teden.

Nekateri brezplačni, drugi do 5 evrov na dan

Na spletni strani občine so ponudniki varstev, natančni termini njihovih programov, cene in pogoji prijave že objavljeni. Občina bo sofinancirala programe, ki jih bodo pripravili v Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Šiška, Center, Vič - Rudnik in Moste Polje ter v Mestni zvezi prijateljev mladine Ljubljana, v Inštitutu za osebnostni razvoj Peščeni otrok, Društvu za kulturo inkluzije, Športnem društvu Šmartno - Tacen, Centru za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca, Plesnem društvu Libero, Društvu katoliških pedagogov Slovenije, Zavodu 404, Društvu za izvajanje filmske vzgoje Slon, Smučarskem društvu Novinar in Plesnem epicentru. Na večino programov bodo starši počitnikarje lahko prijavili po elektronski pošti ali s spletnim obrazcem.

Kot je še razvidno iz objavljene tabele, bodo nekatera varstva brezplačna za vse udeležence ali pa bodo brezplačna za socialno ogrožene otroke, medtem ko bodo za plačljive subvencionirane počitniške aktivnosti morali starši odšteti od 1,2 do 5 evrov na otroka na dan.

Na mestni občini bodo letos za vsa počitniška varstva, ne zgolj poletna, temveč tudi tista med zimskimi in jesenskimi počitnicami, namenili nekaj manj kot 128.000 evrov. Od tega bodo za programe poletnega varstva odšteli večino denarja, in sicer dobrih 100.000 evrov. Sodeč po rezultatih občinskega javnega razpisa za sofinanciranje programov v letu 2018 bodo na občini za poletno varstvo največ namenili Plesnemu društvu Libero, ki bo za organizacijo programa Poletje v Liberu prejelo 13.440 evrov, najmanj pa inštitutu Peščeni otrok in Zavodu 404. Oba bosta za organizacijo poletnega varstva prejela po 3600 evrov.