Slovenska hokejska reprezentanca v Budimpešti izgublja tla pod nogami in zapravlja ugled, ki si ga je v zadnjih letih priborila z dvakratno uvrstitvijo na olimpijske igre. Potem ko je senzacionalno izgubila proti Veliki Britaniji, je brez pravega odpora klecnila tudi proti Poljski (2:4). Osramočeni Sloveniji grozi celo izpad v tretjo ligo, saj bo za obstanek v skupini B zagotovo potrebovala več kot eno zmago na tekmah proti Madžarski, Kazahstanu in Italiji.

Slovenija na poti v leto 1997

Neprepoznavno slovensko moštvo v tej zasedbi še nikdar ni tako močno razočaralo kot ravno na tokratnem prvenstvu. Potem ko je pred dvema mesecema navdušilo z olimpijskima zmagama proti ZDA in Slovaški, je v Budimpešti v tridesetih urah doživelo razpad sistema. Varovanci vse bolj negotovega selektorja Karija Savolainena so proti skromnima tekmecema zmogli le tri gole, prejeli pa so jih kar sedem, kar dokazuje nemoč v slovenski igri. Državna selekcija je v Budimpešto prispela kot favorit, zdaj pa je postala prvi kandidat za izpad iz drugega kakovostnega razreda. Selitev v skupino C bi pomenila vrnitev v oddaljeno leto 1997, ko se je nazadnje merila s tretjeligaši.

Slovenski hokejisti na madžarskem turnirju niso dobili še nobene tretjine, obakrat pa se jim je ponesrečil medel začetek. Težave z disciplino se le še poglabljajo, saj goli ob številčni prednosti nasprotnikov kar dežujejo za hrbet vratarja Gašperja Krošlja, ki nima nobene pomoči soigralcev. Ko je Poljska pridrsala pred slovenska vrata, je zaradi neodločnih branilcev vedno nastala panika, medtem ko risi v devetih poskusih z igralcem več še niso zatresli tekmečevega gola, ker so streli preveč predvidljivi. V slovenski igri je moteč ležeren pristop, najbolj poparjeni igralci pa imajo težave z obnašanjem, ko se spuščajo v ostre besedne dvoboje z nasprotnikovimi igralci in celo sodniki.

Savolainen se je izgubil

Selektor Kari Savolainen na klopi nemočno opazuje potop slovenske reprezentance, med polminutnimi odmori pa za taktiko skrbi pomočnik Nik Zupančič. »Takšen je dogovor znotraj garderobe, saj je igralcem lažje, če dobijo napotke v maternem jeziku. Ker nimamo discipline, uničujemo lastno igro. Čeprav si pripravimo veliko strelov, nasprotniki lažje zabijajo gole,« pravi Kari Savolainen, ki je pred odhodom v Budimpešto napačno ugotovil, da nima nobenih skrbi. Med pripravami in prvenstvom je v peterkah pripravil že toliko sprememb, da se je izgubil, povrhu pa se je odločil celo za menjavo položajev vodilnih napadalcev, ki se na ledu skrivajo za odgovornostjo in zgrešijo tudi prazna vrata.

Šokantna poraza sta v garderobi najbolj potrla vratarja Gašperja Krošlja, ki pravi, da »težko gleda slovensko igro«. Omenil je, da njegova ekipa ne more pričakovati zmage, če so razpoloženi le trije hokejisti, obenem pa se ne more načuditi, da na ledu vidi toliko napak. V Budimpešti bo poškodovanega drugega vratarja Matijo Pintariča do sredine tekme z gostiteljico Madžarsko zamenjal tretji jeseniški vratar Žiga Kogovšek, ki ga zveza sploh ni prijavila na razširjeni seznam igralcev za prvenstvo.