Slovenski hokejisti so na Dunaju sklenili priprave pred nedeljskim začetkom svetovnega prvenstva skupine B, ki ga bo gostila Budimpešta. Izbrana vrsta pod vodstvom selektorja Karija Savolainena se bo jutri odpravila proti prizorišču turnirja, kjer bo v soboto zgodaj popoldne opravila še zadnji trening pred nedeljsko uverturo z Veliko Britanijo, ki sodi med glavne kandidate za izpad v nižji kakovostni razred.

Slovenija želi stopnjevati ritem igre

Slovenija navkljub pomlajeni zasedbi ne beži od vloge favorita, kot se za udeleženko zadnjih dveh zimskih olimpijskih iger tudi spodobi. »Resda bomo pogrešali nekaj hokejistov, ki so redno igrali za reprezentanco v zadnjih letih, vendar bomo morali zdaj mlajši igralci prevzeti njihovo breme. Zavedamo se, da imamo dovolj kakovosti. Smo močnejši in hitrejši od nasprotnikov, kar bomo morali dokazati na vsaki tekmi posebej. Sleherne preizkušnje se bomo lotili resno,« napoveduje eden vodilnih slovenskih napadalcev Jan Urbas, ki bo v Budimpešti drugič v karieri kot kapetan vodil svojo reprezentanco. Naloge kapetana je uspešno opravljal že pred dvema letoma, ko je Slovenija s štirimi zmagami in porazom osvojila prvenstvo drugega razreda v Katovicah.

Urbas zagotavlja, da so igralci z odobravanjem sprejeli nov režim priprav, saj so imeli več prostega časa kot v minulih letih. »Saj smo bili ravno pred dvema meseca na olimpijskih igrah. Dobro je, da nismo nasičeni od hokeja, ampak da z nestrpnostjo zremo proti začetku prvenstva na Madžarskem,« je omenil Urbas, ki bo tudi v prihodnji zimi branil barve nemškega prvoligaša Fischtown Pinguins. Cerkničan ocenjuje, da bo Slovenija na prvenstvu skupine B dovolj močna na vseh igralnih položajih, kot glavno prednost pa omenja moštveni duh, ki je v zadnjih letih postal zaščitni znak sedanje generacije.

Slovenija se bo v Budimpešti na uvodu ogrevala z Veliko Britanijo in Poljsko, v drugi polovici turnirja pa jo čakajo zahtevnejši izzivi proti enakovrednejšim reprezentancam Madžarske, Kazahstana in Italije. Izbrana vrsta bi si lahko za napredovanje na petih tekmah privoščila en poraz, daljša vrsta spodrsljajev pa bi izbrano vrsto oddaljila od načrtov po uvrstitvi med elito. »Verjetno kar drži napoved, da bomo morali med prvenstvom stopnjevati ritem igre, saj bo turnir najbolj naporen ravno ob koncu. Vsi smo profesionalni igralci hokeja, zato se moramo držati navodil pred tekmo. Nikogar ne bomo podcenjevali. Morali bomo izkoristiti dolgo klop in igrati na štiri peterke, da bomo laže vzdrževali ritem,« je analiziral naš sogovornik.

Na Jesenicah izbirajo novega šefa

Na Jesenicah pa bodo danes potegnili črto pod končano sezono, v kateri so osvojili dvojno krono in se uvrstili v polfinale alpske lige. Največ pozornosti bo pritegnilo zbiranje kandidatur za novega predsednika kluba, saj je Anže Pogačar že pred meseci najavil, da se bo po štirih letih umaknil z najvišjega položaja. V tem obdobju so Jeseničani trikrat osvojili državni naslov, a Pogačar pogreša več zanimanja občinskih veljakov in sponzorjev, ki s premajhnim denarnim vložkom ne dohajajo razvojno naravnanih ambicij kluba.

Pogačarja so v zadnjih dneh mnogi prepričevali, naj na predsedniškem položaju ostane vsaj še naslednja štiri leta, vendar nam je v današnjem telefonskem pogovoru zatrdil, da odločitve ne bo spreminjal. Doslej še nihče ni oddal kandidature za predsednika, v Zgornjesavski dolini se je največkrat omenjalo, da bi lahko Pogačarja zamenjal nekdanji hokejist in jeseniški podžupan Miha Rebolj, ki v zadnjih letih v Podmežakli vodi klub z mladimi hokejisti. Rebolj nam je zagotovil, da se v predsedniško tekmo ne bo vključil, zato obstaja velika verjetnost, da bodo morali na Jesenicah glasovanje za novega predsednika državnih prvakov preložiti na kasnejši termin.