Kapetana Jana Muršaka, ki je Slovence vodil v Južni Koreji, tokrat ne bo. Zaradi poškodbe oziroma operacijskega posega, s katerim se želi znebiti dolgotrajnih težav z zapestjem, bo to prvenstvo izpustil. Ekipo bo na ledu in v garderobi vodil njegovi soimenjak Urbas. Vloga kapetana zanj ne bo pomenila bremena. Pravi, da bi lahko bil kapetan še kdo iz skupine izkušenih reprezentantov, vlogo pa bo opravljal s ponosom in odgovorno.

»Zanesljivo je to velika čast, da si izbran za kapetana slovenske reprezentance. A jaz sem že večkrat poudaril, da nas je več, ki bi lahko nosili to črko. Pripadla je meni, kar pomeni velik ponos in tudi odgovornost. Fantov z izkušnjami je v garderobi veliko in s tem ne bo težav. Vsi vemo, zakaj smo tam. Je odgovornost, je čast, ni pa breme,« o črki C na dresu razmišlja Urbas.

V Budimpešti bo cilj jasen. Slovenija bo lovila prvo ali drugo mesto, ki ji bo prineslo vrnitev med elito in nastop na SP 2019 na Slovaškem. »Vsi vemo, zakaj gremo tja, to je uvrstitev v skupino A. Imamo še eno tekmo, določene stvari lahko še popravimo. Vemo, zakaj gremo tja in to je naš cilj,« se je po zadnjih pripravah na Bledu na bližnje dogajanje ozrl Urbas.

Danes čaka slovenske hokejiste še zadnji test. Na Dunaju, od koder bodo nadaljevali pot v Budimpešto, se bodo pomerili z Avstrijci. Ti so letos med člani elitne šestnajsterice, ekipi se dobro poznata, za Slovence bo dvoboj dobrodošel za uigravanje zadnjih podrobnosti.