Slovenska hokejska reprezentanca je že prispela v Budimpešto, kjer bo jutri ob 12.30 odprla svetovno prvenstvo skupine B. Za ogrevanje jo čaka premiera z Veliko Britanijo, proti kateri bo slovenska vrsta v vlogi izrazitega favorita. Značilnost britanske reprezentance je v tem, da običajno največ ambicij pokaže ravno na začetku velikih tekmovanj, potem pa začne hitro ugašati.

Številne luknje v slovenski igri

Za slovenske hokejiste bo enotedenski preizkus v Budimpešti drugi vrhunec sezone po februarskem nastopu na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Selektor Kari Savolainen je pomladil reprezentanco, ki bo na Madžarskem igrala brez kopice izkušenih igralcev (Kopitar, Muršak, Jeglič, brata Rodman, Robar…), vendar finski strokovnjak kljub oslabljenemu moštvu ne beži od visokih ciljev. Slovenija bo kot specialistka za prvenstva drugega kakovostnega razreda kajpada naskakovala deseto uvrstitev med elito, ki jo bosta čez leto dni gostili slovaški mesti Bratislava in Košice. Izbrana vrsta je od leta 2001 osemkrat sodelovala na turnirjih skupine B in sedemkrat napredovala med šestnajsterico najboljših hokejskih dežel sveta. Spodletelo ji je zgolj leta 2009 v Vilni, ko je bil na selektorskem položaju John Harrington.

Slovenija bo v Budimpešti igrala v konkurenci šestih reprezentanc, med katerimi si bosta prvo- in drugouvrščeno moštvo priborili vstopnico za skupino A. Slovenska selekcija ima zaradi olimpijskega slovesa in večkratnega sodelovanja na prvenstvih najvišjega razreda največ možnosti za napredovanje, vendar so pripravljalne tekme pokazale na številne luknje v igri reprezentance. Slovenija se je na začetku dvotedenskih priprav, ko so imeli hokejisti nenavadno veliko prostega časa, najprej poigrala z nedoraslo Hrvaško (12:1), kasneje pa izgubila proti Madžarski (2:3) in Avstriji (1:2). Sedanja generacija je tradicionalna tekmeca v zadnjih letih praviloma redno premagovala, bolj kot poraza pa je zmotila neprepričljiva igra. Neuigrana Slovenija je imela na zadnjih dveh tekmah v napadu premalo idej, obenem pa si je privoščila preveč izključitev (18 minut) in imela številna nihanja pred svojim golom, ki ga bo v Budimpešti na najpomembnejših dvobojih varoval Gašper Krošelj.

Savolainen išče udarne peterke

»Četrtkova tekma z Avstrijo ni minila v skladu z mojimi pričakovanji, a moramo biti realni. Tovrstne preizkušnje nikdar niso paša za oči, vendar so pomembne zaradi vpogleda v formo igralcev. Na prvenstvu si toliko izključitev ne bomo smeli privoščiti,« je z Dunaja sporočil Kari Savolainen, ki je na slovenski klopi blestel med letoma 2004 in 2005, ko je izbrano vrsto kot zadnji selektor obdržal v skupini A. Savolainen se očitno še ni odločil, kako bo sestavil peterke za madžarski turnir, saj je med pripravami preizkušal različne kombinacije, a nobena ni delovala optimalno. Slovenija bo v napadu največ stavila na izkušeni dvojec iz ruske lige KHL Sabolič-Tičar, visoko kotirajo tudi kapetan Urbas, Verlič, Pance…, medtem ko bo reprezentančni krst doživel obetavni Jan Drozg, ki je v letošnji zimi nabiral izkušnje v Severni Ameriki. Mnogi mu napovedujejo sijajno kariero in preboj v NHL.

Savolainen je za Budimpešto že določil tri vratarje in trinajst napadalcev, medtem ko je največ neznank v branilskih vrstah. Selektor bo do zadnjega čakal na štiri legionarje iz češke in slovaške lige, med katerimi imata Kovačevič in Podlipnik največ možnosti za naknaden prihod na prizorišče turnirja. Slovenijo glede na sloves udeleženk prvenstva po začetnem ogrevanju proti Veliki Britaniji in Poljski, ki naj bi se borili za obstanek, šele v drugi polovici prvenstva čaka ogorčen boj za napredovanje med elito. Pred začetkom turnirja je gostiteljica Madžarska, ki bo imela bučno podporo razprodane dvorane Papp Laszlo, odigrala pet tekem in vselej zmagala. Dvakrat je ugnala Avstrijo, po enkrat pa Slovenijo, Ukrajino in Japonsko. Ta teden je v regiji odmevala učinkovita predstava Kazahstana na Dunaju proti Avstriji (5:0), medtem ko so bili Italijani polovično uspešni na štirih tekmah proti Kazahstanu in Avstriji.