Ogorčenje v Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenje (Sdres) po torkovi spodleteli dvourni opozorilni stavki, ki so jo morali zaradi pičle udeležbe sredi dneva celo odpovedati, ne pojenja. Kot nam je povedal zaupnik sindikata Sdres Asmir Bečarević, se jim številne nečedne poteze poslovodstva pred napovedano stavko zdijo sporne. »Od dneva, ko smo uradno napovedali dvourno opozorilno stavko, so se dogajale same nenavadne stvari. In tudi drugi sindikalni kolegi so nam rekli, da je bilo to, kar se je dogajalo pri nas, nedopustno in je preseglo vse meje,« je dejal Bečarević.

Strašenje zaposlenih

In nadaljeval: »Sklicevali so se zbori delavcev, na katerih je govoril izključno predsednik uprave, vprašanja so bila dovoljena v zelo omejenem obsegu. Zaposleni so se morali pisno izjasniti, ali bodo na dan stavke prišli na delo in ali bodo tudi delali, čeprav je bila napovedana stavka.« Kot dodaten pritisk na zaposlene je Bečarević označil nameščanje kamer na lokacijo, kjer je potekala stavka, in to le en dan prej. »Poslovodje, ki delajo le v dopoldanskih izmenah, pa so morali dan prej v službo tudi v popoldansko in nočno izmeno, da so lahko delavci pri njih podpisovali izjave,« je še omenil zaupnik Sdresa. Prav tako so zaposleni dan pred stavko prejemali telefonske klice in SMS-sporočila, da morajo na dan stavke predčasno v jamo. »Če jih gre v jamo običajno od 30 do 40, jih je šlo na dan stavke več kot 110. Vse to so počeli tako poslovodstvo kot predsednik sveta delavcev samo zato, da bi zaposlene prestrašili in jih odvrnili od stavke,« poudarja Bečarević. Na vprašanje, ali bodo proti komu vložili kazenske ovadbe, pa je dejal: »Odvetniki pripravljajo gradivo. Vsekakor bo šla prijava na inšpektorat za delo, niso pa izključene niti kazenske ovadbe. A o tem se bomo najprej pogovorili na izrednem zboru članov, ki bo 19. maja, hkrati pa bo šel izvršilni odbor tudi po zaupnico.«

Dobiček na račun delavcev

Prizadevanja sindikata Sdres za pravičen in zakonit način obravnavanja delavcev v velenjskem Premogovniku je podprlo tudi več drugih sindikatov, med njimi Sindikat državnih organov Slovenije (Sdos). »Žalostno je, da morajo sindikati v 21. stoletju za to, da bi dosegli zakonito obravnavo osnovnih pravic delavcev, kot so osemurni delavnik, pravica do zakonitega izplačila regresa ter prenehanje ustvarjanja delovnih invalidov, za katere hčerinsko invalidsko podjetje HTZ Velenje letno od države prejme milijone, napovedati stavko za pravice, ki bi morale biti za vsakega delodajalca samoumevne,« opozarja Ana Jakopič, sekretarka Sdos.

Kot je med drugim zapisala v sporočilu za javnost, poteze vodstva Premogovnika in družbe HTZ najostreje obsoja tudi zato, ker so delavcem mahinacije s parkiranjem velikega dela premoženja na PV invest prikladno zamolčali. »Vodstvo družbe za težave v podjetju krivi nizko ceno premoga, ki naj bi jo določal trg, pri čemer trg predstavlja TEŠ v državni lasti, ki odkupi sto odstotkov izkopanega premoga od Premogovnika, ki je prav tako v državni lasti in edini dobavitelj TEŠ, njegov lastnik Holding Slovenske elektrarne (HSE) pa pri tem ustvarja enormne dobičke. In to na hrbtih in plačah delavcev,« še opozarja Jakopičeva. V Premogovniku Velenje se bodo, kot so povedali za Dnevnik, tako na navedbe sindikata Sdres kot tudi Sdosa odzvali prihodnji teden.