Bećarević je sicer opozoril, da je generalni direktor družbe Ludvik Golob na današnjem razširjenem kolegiju obvestil podrejene, da bodo začeli s podpisi delavcev preverjati, kdo se bo stavke udeležil in kdo ne. Če se bo večina opredelila za stavko, pa namerava Golob na dan stavke kot eno od možnosti delavcem odrediti dopust, je dejal Bećarević. Sodelavce je ob tem pozval, da se do stavke s podpisi, ki jih bo zbiral delodajalec, ne opredeljujejo, ker gre za ustavno pravico delavca, ki jo mora poslovodstvo družbe spoštovati.

O dogajanju na zborih delavcev, ki so se začeli v torek in bodo potekali do petka, pa bo Bećarević več povedal na petkovi novinarski konferenci v Ljubljani. Stavkovni odbor SDRES je odločitev o opozorilni stavki sprejel po pogovoru z zaposlenimi. Ocenjuje, da doslej s socialnim dialogom niso dosegli želenega in da jih delodajalec namenoma ne upošteva. V SDRES pričakujejo, da se bo stavke udeležilo najmanj 600 od skupaj okoli 1200 zaposlenih v Premogovniku Velenje in 800 zaposlenih v HTZ.

V SPESS stavke ne podpirajo

Generalni direktor Golob je sicer v ponedeljek dejal, da so se o vseh zahtevah, ki jih je sindikat naslovil na Premogovnik Velenje, s sindikatom pogajali na več skupnih sestankih. »Pripravili smo jim tudi konkretne predloge, do katerih pa se vse do danes še niso opredelili, ampak so medijem raje posredovali informacijo o opozorilni stavki, ki je ne podpira niti večinski sindikat SPESS, zato to razumemo kot ponovno netenje nemira med zaposlenimi in v javnosti,« so v ponedeljek sporočili iz Premogovnika Velenje.

V Sindikatu pridobivanja energetskih surovin Slovenije (SPESS), ki povezuje okoli 70 odstotkov zaposlenih v skupini Premogovnik Velenje, opozorilne stavke ne podpirajo. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so doslej v pogajanjih z vodstvoma družb Premogovnik Velenje in HTZ od osmih uspešno zaključili dogovarjanje o petih zahtevah, med drugim o nagradi za delovno uspešnost v letu 2017.

Odprt je med drugim še dogovor o ureditvi vprašanja efektivnega delovnega časa ter o letošnjem regresu, o čemer se namerava SPESS pogajati še naprej. Glede efektivnega delovnega časa pa navaja, da je bil narejen napredek in da je »realno pričakovati, da bo še v tem mesecu uprava podala sprejemljiv predlog o novem delovnem času, ki bo v efektivni delovni čas vključeval tudi pripravo na delo«. Končni rok za dogovor o višini in datumu izplačila regresa pa je 30. junij.