Ameriški predsednik Donald Trump je moralno neprimeren za najvišji politični položaj, laže, kot pes teče, in z ženskami ravna kot s kosi mesa. Tako uničujočo kritiko voditelja ZDA je podal odstavljeni šef FBI James Comey v nedeljskem intervjuju za televizijo ABC, s katerim je pospremil izid svoje knjige Višja zvestoba, ki prihaja na police ameriških knjigarn.

Comey je v intervjuju dejal, da oseba, »ki o ženskah govori in z njimi ravna, kot da so kosi mesa, ki laže, neprestano, o majhnih in velikih rečeh, in vztraja, naj Američani vsemu temu verjamejo – takšna oseba po kriteriju morale ni primerna, da bi bila predsednik Združenih držav«. Nekdanji šef zveznega preiskovalnega urada je navrgel še vrsto drugih kritik v pogovoru in v knjigi, ki jo New York Times ocenjuje za »nenavaden javni napad na predsednika na položaju«. Comey med drugim dopušča možnost, da imajo Rusi v rokah posnetke spolnih igric Trumpa iz moskovskega hotela, s katerimi bi ga lahko držali za vrat.

Demokrati: Naj mu bo hvaležen

Razkol med Comeyjem in Trumpom, med katerima je so vladali toplo-hladni odnosi, je zdaj povsem na ledišču, čeprav bi moral biti Trump po trditvah demokratov Comeyju zelo hvaležen. Hillary Clinton še vedno trdi, da je šef FBI konec oktobra 2016 s ponovnim odprtjem uradne preiskave o njeni aferi z elektronsko pošto tik pred volitvami morda odločilno pomagal republikancu. Trump na drugi strani je ves čas trdil, da je FBI Clintonovo neupravičeno spustil iz primeža, še bolj pa ga je motila preiskava ruskega vpletanja v volitve. Comey v intervjuju pravi, da je Trump hotel iz njega izvleči obljubo lojalnosti, ki pa je ni dobil, in da je to prispevalo k njegovi odstavitvi maja lani. Trump si je z njo naredil medvedjo uslugo, saj je namestnik pravosodnega ministra Rod Rosenstein zatem imenoval posebnega preiskovalca Roberta Muellerja s širokimi pooblastili.

Knjiga ponuja kar nekaj streliva tudi kritikom Comeyja, sodeč po izvlečkih, saj igra na karto svoje visoke etike, hkrati pa se spušča na nizko osebno raven. Med drugim komentira Trumpove umetno zagorelost, pričesko in celo velikost rok, glede katere je predvolilna kampanja ponudila nekaj bizarnih trenutkov zaradi namigov, da govori tudi o velikosti nekega drugega organa.

Trump je Comeyju na twitterju vrnil, da je lažnivec in da je med preiskovanjem Clintonove zakrivil zločine.

Odstavitve Trumpa noče, »napako« morajo popraviti volilci

Comey je v intervjuju z Georgeem Stephanopoulosom, nekdanjim svetovalcem predsednika Billa Clintona, dopustil možnost, da je Trump oviral preiskavo o ruskem vpletanju v volitve. Zaradi takšnega dejanja je mogoče predsednika odstaviti, česar pa Comey noče. Kot ga je razumeti, so volilci po njegovem predlani storili strašno napako, ki jo morajo spoznati in popraviti sami na volitvah leta 2020.

Za Trumpovo odstavitev sicer ni resnih možnosti, dokler kongres nadzirajo republikanci ali dokler ne stori česa monumentalno neopravičljivega. Eno takšnih dejanj, o katerem bojda razmišlja, bi lahko bila odstavitev Muellerja, saj mu gre njegova preiskava ruskega vpletanja v volitve od vsega najbolj v nos. Prejšnji teden se mu je še bolj dvignil pritisk, ko je FBI opravil preiskavo pri njegovem odvetniku Michaelu Cohenu in odnesel vrsto dokumentov. Bil je »neobvladljiv ... jezen bolj, kot si lahko kdor koli predstavlja«, so viri New York Timesa opisali razpoloženje predsednika, ko je izvedel za dogajanje. S Cohenom sodelujeta več kot desetletje, Cohen je bil tisti, ki je pred volitvami reševal Trumpa pred obtožbami o spolnih aferah ter plačal 130.000 dolarjev za molk porno zvezde Stormy Daniels. Bela hiša je preiskavo pri Cohenu obsodila kot grob poseg v zakonsko zaščiteno tajnost komunikacije med odvetnikom in stranko.

Preiskava pri Cohenu sicer ni del Muellerjeve preiskave, a to ne pomeni, da zaseženi dokumenti slednjemu morda ne prinašajo streliva. Ameriški mediji so preiskavo povezali tudi z namigi, da naj bi Cohen lagal o tem, da nikoli ni bil v Pragi, in da ima Mueller dokaze o nasprotnem. Vprašanje je pomembno zato, ker v razvpitem predvolilnem dosjeju o Trumpu, ki ga je pripravil britanski obveščevalec Christopher Steele, piše, da se je Cohen pred volitvami leta 2016 v Pragi sestal z ruskimi predstavniki. Cohen je potem vnovič odločno zanikal, da bi bil kdaj v češki prestolnici.