Trump je lani maja odpustil Comeyja, ker ta ni hotel skleniti preiskave o ruskem vpletanju v ameriške volitve na Trumpovi strani. Preiskavo je prevzel za Trumpa veliko nevarnejši posebni tožilec Robert Mueller.

Comeyjeva knjiga »Višja zvestoba« bo izšla šele prihodnji teden, podrobnosti pa že uhajajo v medije. Comey med drugim opisuje, kako je Trump od njega zahteval preiskavo, ki bi zanikala navedbe o tem, da je prostitutkam v Moskvi naročil, naj med orgijo urinirajo na hotelsko posteljo, v kateri je spal Barack Obama.

Trump je zaradi tega izjemno jezen in je to izrazil v jutranjih tvitih. Za Comeyja je zatrdil, da je dokazan lažnivec in človek, ki spušča zaupne informacije v medije. »Vsak v Washingtonu je menil, da ga je potrebno odpustiti zaradi poraznega dela, ki ga je opravljal dokler ni bil odpuščen. Izdajal je zaupne informacije, za kar bi ga morali preganjati. Lagal je v kongresu pod prisego,« je med drugim zapisal Trump v tvitu, kjer je vsakih nekaj besed izpisanih z velikimi črkami. Comeyja je opredelil kot šibkega in lažnivega sluzavca, ki je bil slab direktor FBI. Med drugim zaradi vodenja preiskave proti »pokvarjeni« Hillary Clinton. »Bilo mi je v veliko čast, da sem odpustil Jamesa Comeyja,« je poudaril Trump.

Nekdanji direktor FBI James Comey v svoji knjigi oster do Trumpa

Comey v knjigi večinoma sledi temu, kar je že povedal javno in kar je prišlo na dan v medijih, Bela hiša naj bi na objavo knjige odgovorila s pomočjo republikanske stranke, ki je že odprla posebno spletno stran za ta namen. Comeyja bodo predstavili kot lažnivega nastopača. Nekdanji newyorški tožilec Comey v knjigi Trumpa primerja z mafijskimi šefi, ki jih je preganjal po službeni dolžnosti. Trdi, da je predsednik povsem brez etike, kronični lažnivec, egoist obseden z zvestobo, njegovo vodenje ZDA pa je kot gozdni požar, ki uničuje vse tisto, kar je dobrega v državi.

Zgodbe o ruski orgiji naj bi povzročale bolečino Melanii

Comey navaja, da je bil Trump obseden z navedbami v razvpitem dosjeju britanskega obveščevalca Christopherja Steela in ga je večkrat prosil za uradno preiskavo FBI, ki naj dokaže, da je opis orgije z ruskimi prostitutkami v moskovskem hotelu lažen. Dosje navaja, da je Trump prostitutkam naročil, naj urinirajo v posteljo, v kateri je pred leti spal Barack Obama. Trump naj bi Comeyju naročal preiskavo za zavrnitev navedb v dosjeju ker te vznemirjajo in povzročajo bolečino njegovi soprogi Melanii.

Comey se v knjigi tudi norčuje iz Trumpa, pri katerem je opazil bele podočnjake od očal iz salona za sončenje in predolgo kravato. Pozornost je namenil tudi rokam, ki so menda manjše od njegovih, vendar ne premajhne. Velikost rok oziroma dlani je bila predvolilna ost zbadanja med Trumpom in republikanskimi nasprotniki, pri čemer naj bi majhna dlan pomenila tudi majhen spolni organ.

Comey obžaluje pristop pri preiskavi Clintonove

V knjigi Comey med drugim obžaluje svoj pristop k preiskavi demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, ki ga uvršča med razloge za svoj poraz proti Trumpu. Comey je na novinarski konferenci julija 2016 povedal, da ni razlogov za obtožnico zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte, vendar je dodal komentar, da je Clintonova neprevidno ravnala z zaupnimi podatki. Nato je malce pred volitvami spet uvedel preiskavo, ki pa ni ugotovila nič novega. Clintonova je prepričana, da je to pri Američanih vzbudilo sum, da je nekaj vseeno skrivala ali storila narobe in je izgubila glasove podpore ameriških volivcev.

Comeyjeva knjiga bo podobno kot knjiga novinarja Michaela Wolffa in številnih drugih nekaj časa zaposlovala ameriške elektronske medije, vendar bo najverjetneje prav tako kmalu šla v pozabo, saj bo v povezavi s Trumpom kmalu na sporedu spet kaj novega.