Na že tretjem sojenju Milanu Lebru in Jasni Ržišnik, pri katerima so cariniki februarja 2014 v strehi avtomobila našli osem kilogramov kokaina, sodni senat pod vodstvom Alje Kratovac ponovno razčiščuje, ali je bilo postopanje policistov in carinikov ob zasegu kokaina zakonito, ali pa so improvizirali čez dopustno mejo. Enkrat je sodnica že izločila vse dokaze, vendar so višji sodniki nato sodbo razveljavili in presodili, da »ravnanje policije, ki je v postopek vključila delavce carinske uprave, ne pomeni nezakonitega in zvijačnega ravnanja, saj ni izkazano, da bi bila s tem kršena kakšna od pravic ali temeljnih svoboščin obtoženima, ki jima jih zagotavlja ustava ali evropska konvencija o človekovih pravicah«.

Iz sredinih zaslišanj je bilo mogoče sklepati, da je sodnica še vedno sumničava do postopanja policistov in carinikov, na koncu naroka pa je pojasnila, da bo po uradni dolžnosti zaslišala še policijskega koordinatorja »Mercada 2«. Gre za zaščiteno pričo.

O drogi in tihotapskem blagu

Že v sredo je v sodni dvorani obtožena, obrambo in tožilstvo pričakal zaslon z zamegljeno sliko, na katerem je bil obris enega izmed policijskih koordinatorjev – Martina Krpana, ki je prav tako zaščitena priča. Ta je s popačenim, helijevim glasom pojasnil, da so policisti poskušali v avtomobil Lebra in Ržišnikove namestiti prisluškovalno napravo, vendar pri tem niso bili uspešni. Toda po njegovih trditvah tega niso storili večer pred zasegom droge, temveč že nekaj dni prej. Na vprašanje Lebrovega zagovornika Andreja Gerloviča, ali so policisti vedeli, da je v avtu osem kilogramov kokaina, je Krpan ogovoril negativno.

Zakaj so se na policiji sploh odločili, da nad Lebra in Ržišnikovo pošljejo carinike, ki imajo širši nabor pooblastil, zaradi česar obramba obeh obtoženih (zagovornik Ržišnikove je Ivan Šalinovič) meni, da je prišlo do njihove zlorabe? Po besedah policista sta se Leber in Ržišnikova ukvarjala z različnimi posli. Govorila sta tudi o nafti, sladkorju in zlatu, najbolj nenavadno pa naj bi bilo dogovarjanje o neki neznani snovi v količini 930 gramov, ki naj bi jo kupcem iz Hongkonga dobavila za 200.000 evrov. Za to snov so sklepali, da ni droga, ker tako drage droge pač ni, so pa menili, da gre za tihotapsko blago in zato obvestili carinike.

Obrambi so preiskavo zamolčali

A ni vse tako enostavno. Policisti so do Lebra in Ržišnikove prišli med preiskovanjem kriminalne združbe, na čelu katere je bil Senad Muhamedagić. Po mnenju obrambe, ki na prvem sojenju niti ni bila seznanjena z dejstvom, da so policisti obtožena tudi tajno opazovali, naj bi policisti zaseg osmih kilogramov kokaina želeli lažno prikazati kot naključni zaseg, saj je preiskava zoper Muhamedagića in pajdaše takrat še trajala.

Kriminalist Džemal Kočan je v sredo pojasnil, da je po navodilu kolega carinike obvestil o sumu tihotapljenja, kasneje pa je dobil od njih obvestilo, da so cariniki pri Lebru in Ržišnikovi našli kokain. Vseh okoliščin preiskave Kočan ni poznal, je pa izrazil mnenje, da bi že cariniki, če bi bilo kar koli spornega, verjetno zavrnili sodelovanje.

Sodnico je že ob zaslišanju Martina Krpana začudilo, zakaj so carinike obveščali ravno tedaj, če so bili s sumi tihotapljenja seznanjeni že mesec ali dva, ob zaslišanju Kočana pa se je med drugim spraševala, kako to, da niso mogli vedeti, za katero snov naj bi šlo. Kočan je pojasnil, da so le redke snovi tako dragocene (več kot 200 evrov na gram): »Ne vem, mogoče platina, kaj drugega,« je ugibal Kočan. Kratovčeva pa je dodala: »Jedrske konice?« »Vi se lahko norca delate,« ji je odgovoril Kočan.