Po letu dni dela je evropska poslanka Judith Sargentini zaključila delo pri poročilu o kršitvah vladavine prava na Madžarskem, za katero jo je pooblastil evropski parlament. Njena temeljna ugotovitev je, da je na Madžarskem ogrožena demokracija in vladavina prava. Ker je ta grožnja po njenem mnenju sistematična, je v poročilo vključila predlog resolucije, s katero bi evropski parlament evropski svet pozval, naj proti Madžarski sproži enak postopek po 7. členu pogodbe o Evropski uniji zaradi sistematičnega kršenja vladavine prava, kot že poteka proti Poljski.

Po številnih opravljenih pogovorih na Madžarskem in v Strasbourgu je pripravila 26 strani dolgo poročilo, v katerem je združila najrazličnejše ugotovitve nevladnih organizacij, beneške komisije, odbora ZN za človekove pravice, Visokega komisariata za begunce, OVSE in posameznikov, ki slikajo večletni zdrs Madžarske v avtokratske vode pod vodstvom Viktorja Orbana in njegove vladajoče stranke Fidesz. »Kar malce šokantno je videti, koliko opozoril je obstajalo od leta 2010,« je o zbranih političnih spremembah dejala Sargentinijeva. Poročilo je imela pripravljeno že marca. A se za njegovo obravnavo na parlamentarnem odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) takrat ni odločila, saj ni želela, da postane del predvolilne kampanje na Madžarskem.

Resna nevarnost kršenja vrednot EU

V zajetnem poročilu evropska poslanka iz Nizozemske niza omejevanje pristojnosti ustavnega sodišča, večkratne spremembe madžarske ustave, vse manjšo neodvisnost sodstva, omejevanje svobode medijev, krnjenje pravice do zbiranja, manjšanje svobode veroizpovedi z brisanjem verskih organizacij iz registra, omejevanja delovanja nevladnih organizacij in odrekanja osnovnih pravic migrantom. Vsa ta dejanja po mnenju poročevalke Sargentinijeve predstavljajo resno nevarnost, da Madžarska krši temeljne vrednote, na katerih je bila ustanovljena Evropska unija.

Ali bo njeno poročilo s predlogom resolucije dejansko tudi potrjeno, je ta čas še vprašljivo. Največja politična skupina v evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka, kateri pripada tudi vladajoči Fidesz, je namreč pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami na Madžarskem jasno podprla Orbana. Na parlamentarnem odboru Libe bodo o poročilu Sargentinijeve glasovali junija. Če bo prešlo to oviro, bodo evropski poslanci o priporočilu evropskemu svetu, naj sproži 7. člen proti Madžarski, odločali na septembrski seji parlamenta.

Sargentinijeva ocenjuje, da je sprožitev 7. člena proti Madžarski nujna tudi zato, ker tamkajšnja vlada s svojimi ukrepi svojih državljanov ne obravnava več enakopravno. »Člani evropskega sveta bi morali prevzeti odgovornost in povedati svojemu kolegu, da si takšnih dejanj njegovi državljani ne zaslužijo,« je dejala Sargentinijeva. Na poročilo se je že odzval madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, ki je ocenil, da se odbor evropskega parlamenta očitno ne zmeni za mnenja in voljo Madžarov, poročilo pa je po njegovih ocenah povsem v nasprotju z rezultatom nedavnih volitev.