Kot je danes po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI napovedal vodja poslanske skupine Fidesz Janos Halasz, bo madžarski parlament do konca meseca začel z delom, zakon Stop Soros pa bi lahko sprejeli že maja.

»Brez dvoma, gre za vprašanje suverenosti in varnosti naše države,« je dejal.

V odzivu na dejstvo, da bo stranka Fidesz v 199-članskem parlamentu imela 133 poslancev, je Halasz priznal, da tako velikega uspeha niso pričakovali, a so v stranski navdušeni. »Ljudje so spoznali, da je šlo za odločilne volitve,« je še dejal. »Nadaljevati moramo z bojem proti migracijam (...), a življenje gre naprej, tako da bomo delali na tem, da zagotovimo znižanje davkov in rast plač,« je še dejal vodja poslanske skupine Fidesza.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je danes za madžarske medije v odzivu na rezultate volitev dejal, da bo madžarska vlada izkoristila »podporo brez primere« za zagotavljanje varnosti Madžarov.

Opazovalci Ovseja kritični do enakopravnosti na volitvah na Madžarskem

Vladajoča madžarska stranka Fidesz, ki jo vodi premier Viktor Orban, je spodkopala demokratične mehanizme, da bi si pridobila prednost na parlamentarnih volitvah, je ocenila mednarodna opazovalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Stranke niso nastopale na enakih osnovah, so opozorili.

»Vztrajno prepletanje med državnimi sredstvi in financami stranke je spodkopalo možnosti za druge stranke, da bi na volitvah nastopale na enakopravni ravni,« so dan po parlamentarnih volitvah na Madžarskem, na katerih si je Orban zagotovil tretji zaporedni mandat, ocenili v Ovsejevem Uradu za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Neenakopravnost je krepilo tudi »prekomerno oglaševanje sporočil vladajoče koalicije, ki ga je financirala vlada«, so še ocenili mednarodni opazovalci, kot povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav so dali volivcem vtis, da imajo na volitvah širok nabor politične izbire, so »ustrahovalna in ksenofobična retorika, medijska pristranskost in netransparentno financiranje kampanje skrčili prostor prave politične razprave« in preprečili »dobro informirano izbiro«, so ocenili.