Ste vedeli, da kadilci pip v povprečju živijo tri leta dlje od nekadilcev? Takšna informacija je pogosto lahko zavajajoča, ker bralec takoj pomisli, da je prav kajenje pip tisto, zaradi česar človek živi dlje. V resnici gre za to, da se za kajenje pipe v večini primerov odločajo osebe z že tako bolj umirjenim značajem.

Podobno je prva misel o denarju ta, kaj vse si z njim lahko kupimo. Nekaj neustavljivo privlačnega je v sanjarjenju o dragem življenjskem slogu in devetmestnih številkah na bančnem računu, zato je vse prelahko na hitro skleniti, da bi bili tudi mi radi bogati. S plačo bančnika na visokem položaju lahko kupimo marsikaj, a moramo se zavedati, da poleg denarja sprejmemo tudi življenjski slog, ki je pogosto še bolj zahteven, kot če visoke plače in odgovornosti ne bi imeli.

Denar ni zagotovilo za srečo v življenju. Po mojem mnenju predvsem mladi, ko sanjamo o denarju, nimamo v mislih koščkov papirja, ki jih lahko izmenjaš za kar koli že, ampak svobodo, ki jo denar domnevno prinaša. V času hitrega spreminjanja trga dela in vse bolj kronične finančne negotovosti je sicer razumljivo, da se nam zdi, da bomo najbolj svobodni, če bomo imeli toliko denarja, da bomo neodvisni od staršev, delodajalca ali položnic ob koncu meseca. Pa vendar vidim v prihodnosti prijateljice, ki se bo zadolžila, da si bo lahko plačala študij modnega oblikovalstva, več svobode, kot če si zamislim študenta prava, ki je dobil plačano pripravništvo in si obeta izjemno dobičkonosno službo takoj po koncu študija, ki pa ga sploh ne zanima.

Morda zaman sanjam o časih, ko bo na informativnih dnevih več vprašanj o vsebini kot o perspektivnosti študija, ko se bomo več pogovarjali o samoizpolnitvi skozi delo kot o desetih najbolj plačanih poklicih desetletja in ko bomo mladi namesto o porschejih in neudobnih smokingih sanjali o pipah in mirni starosti v družinskem krogu.