Družine Haub verjetno ne poznate, gotovo pa poznate del njihove lastnine: Obi, Kik, Tedi. Družina Haub je ena najbogatejših nemških družin, njeno bogastvo ocenjujejo na malo manj kot pet milijard evrov. So lastniki podjetja Tengelmann, ki takšne in drugače trgovske posle opravlja že več kot 150 let. Začeli so s kolonialno prodajo čaja, zadnja leta se usmerjajo v spletne trgovine. Tudi po zaslugi Karla-Erivana Hauba, ki skupaj z bratoma Christianom in Georgom kot član pete generacije vodi družinsko podjetje.

Toda letošnje leto, pravzaprav zadnja dva meseca, družini ni prizaneslo. V začetku marca je na svoji posesti v ameriškem Wyomingu umrl starosta družine Erivan K. Haub, ki je podjetje vodil od začetka šestdesetih let do leta 2000, ko ga je predal sinovoma in se preselil v ZDA. Pravzaprav je družina vedno živela med Ameriko in Nemčijo, saj je Erivan K. Haub svojo ženo Helgo odpeljal na medene tedne v Tacomo in odločila sta se, da bosta tam vzgajala svoje tri otroke. V zahvalo za gostoljubje sta muzeju v Tacomi podarila 20 milijonov dolarjev vredno zasebno zbirko ameriške umetnosti.

Družina še ni nehala žalovati za umrlim, ko jo je zadela nova tragedija. V nedeljo se je v švicarskih Alpah izgubila vsaka sled za Karlom-Erivanom Haubom. Navdušeni smučar in alpinist pa tudi maratonec se je v soboto zjutraj z najvišjo evropsko gondolo odpravil na 3820 metov visoki Mali Matterhorn, od koder naj bi se spustil proti Zermattu, kamor pa nikoli ni prispel. Družina je nemudoma začela obsežno reševalno akcijo, pri čemer denar ni nobena ovira, reševalce pa je oviralo vreme. Bogatašev mobilni telefon so nazadnje zaznali v nedeljo zvečer. Družina še ni izgubila upanja, a kot je v javnem pismu zapisal njegov brat Christian, »se pripravljajo na najhujše«.

Karl-Erivan Haub je v javnosti znan kot ekstremni športnik, navdušen tekač, ki je v podjetju za zaposlene organiziral tekaške treninge. Od leta 1989 je poročen s Katrin Haub in imata dva sinova. Družina živi v Kölnu, otroka hodita v javno šolo in njun oče je v intervjuju zatrdil, da družinsko podjetje ni pokojninski sklad, temveč se bosta morala oba sinova močno potruditi, da bosta lahko nadaljevala družinsko tradicijo. Edini bogataški eksces, za katerega ve javnost, je družinska vila na otoku St. John, delu Ameriških Deviških otokov, in so jo predstavili tudi v reviji Architectural Digest. Zakonca sta jo gradila šest let, a kot preudarna bogataša jo 13 tednov na leto oddajta. Letos jo lahko zunaj sezone najamete za 22.000 dolarjev na teden, v sezoni pa za 27.000 dolarjev na teden.