Kot poročajo tuji mediji, so truplo poginulega kita našli konec februarja. Obdukcija je pokazala, da je nesrečni kit zaužil več plastičnih vrečk, ostanke mrež, vrvi in celo plastični kanister. Raziskovalci, ki so opravili avtopsijo, so zaključili, da je kit poginil zaradi plastike, ki je blokirala njegov prebavni sistem. Materiali, ki jih ni mogoče prebaviti, so zaustavili prebavo in najverjetneje povzročili vnetje potrebušnice, ki je vodila v smrt, piše Independent.

»Prisotnost plastike v morjih in oceanih je ena največjih groženj za morsko življenje,« je zaskrbljena Consuelo Rosauro, vodja oddelka za varovanje okolja. »Številne živali se zapletejo v mreže, iz katerih se ne morejo rešiti, zaradi česar poginejo,« je še povedala in dodala, da zaužitje plastike pogosto botruje smrti morskih živali.

Oceani postajajo »strupena juha«

Poginuli samec je sicer pripadnik ogrožene vrste kita glavača. Za to vrsto je znano, da ima največje možgane izmed vseh živali. Kiti glavači se prehranjujejo pretežno z lignji, njihova pričakovana življenjska doba pa je 70 let.

Najdba poginule živali je v Murcii sprožila kampanjo za očiščenje oceanov. Gibanje se bo ukvarjalo z osveščanjem o plastiki v oceanih in s čiščenjem plaž. Zbrane odpadke bodo analizirali in na ta način določili njihov izvor.

Okoljevarstveniki sicer že dlje časa opozarjajo na hitro naraščajočo količino plastike v oceanih. V BBC-jevi dokumentarni seriji Blue planet je sir David Attenborough opozoril, da oceani postajajo »strupena juha« industrijskih odpadkov in plastike. Plastiko je namreč moč najti povsod, tudi na najbolj odmaknjenih področjih.