Odhod v Pariz se je začel z zanimivim zložljivim vabilom, sestavljenim iz treh krogov. Simbolika nam je hipoma postala jasna – obetali smo si telefon s tremi glavnimi kamerami. In prav smo imeli. Na pariškem dogodku so nam predstavniki Huaweija razkrili serijo P20, pri kateri ima najzmogljivejši model, ki nosi oznako »pro«, tri glavne kamere, zasnovane skupaj z Leico. Serijo P tako sestavljajo najosnovnejši model P20 lite, osnovni P20 in kot rečeno P20 pro.

Evolucija dvojne kamere

Bilo je leto 2011 in takrat se je vse vrtelo okrog 3D-vsebin. Ker trg mobilnih telefonov ni želel izostati, sta LG in HTC predstavila prva modela, optimus 3D in evo 3D, ki sta imela na zadnji strani nameščeno dvojno kamero za zajemanje 3D-vsebin. Leto pozneje pa je HTC z modelom one M8 prvi uvedel dvojno kamero za zajemanje fotografij in videov. Ta takrat ni bila kaj prida.

Šele leta 2016 se je tehnologija razvila do te stopnje, da smo uporabniki dobili prve dvojne kamere, ki so bile vredne omembe. Takrat je LG predstavil odličen model G5, ki je imel eno običajno lečo, drugo pa z zelo širokim kotom zajemanja. Dva meseca pozneje je v igro stopil še Huawei z izjemno priljubljenim modelom P9. Temu modelu lahko verjetno pripišemo večino zaslug, da je dvojno kamero spopulariziral do te ravni, da jo uporabniki dandanes dojemamo kot osnovno lastnost mobilnih telefonov. Pozneje sta na vlak dvojnih leč vskočila tudi Samsung in Apple.

In tako smo prišli do leta 2018, ko Huawei že orje ledino s tremi glavnimi kamerami. Pri modelu P20 pro je prva monokromatska z ločljivostjo 20 milijonov svetlobnih pik (MP), nato sledi barvna z ločljivostjo 40 MP in nato kamera za povečavo z ločljivostjo 8 MP. Če povzamemo: dvojna kamera iz prejšnjih modelov je zdaj doživela tehnične izboljšave, pridružila pa se jim je še telefoto leča, ki omogoča do petkratno povečavo motivov brez izgube kakovosti slike.

V telefon so vgradili tudi največji senzor za fotografiranje, kar jih premorejo mobilni telefoni. Zelo dobra je prednja kamera, ki ima ločljivost 24 MP, telefon pa omogoča še snemanje superpočasnih posnetkov pri hitrosti 960 sličic na sekundo, opremljen je z impresivno stabilizacijo, vse to pa podpira še Huaweijeva umetna inteligenca, ki uporabniku pomaga s prilagajanjem nastavitev za posamezne motive.

Serija P20 sicer ni najizvirnejša pri zunanjem videzu, saj so si zasnovo zaslona sposodili pri premijskem iphonu X. Ta je namreč uvedel tako imenovani frufru, kot temu pravi naš novinarski kolega. Gre torej za izjemno velik zaslon, v katerega se vrine mala pasica na vrhu, kamor so nameščeni slušalka, prednja kamera in senzorji. Vendar če je kaj dobro posnemati, je to videz iphonov. Vsa serija P je videti zelo dobro. Na kupce premišljeno merijo tudi z unikatnimi barvnimi različicami telefonov, ki med konkurenco že na daleč izstopajo.

Model P20 pro je prežet s tehnologijo najvišjega cenovnega razreda, pri čemer bomo izpostavili odličen 6,1-palčni OLED-zaslon, prav tako odličen procesor kirin 970, šest gigabajtov delovnega spomina, 128 gigabajtov vgrajenega pomnilnika za shranjevanje in ogromno, 4000 miliampersko baterijo, ki premore tudi dva dni energije. K najboljšim stvarem pa spada tudi ustrezna cena. Za model P20 pro bo pri nas treba odšteti približno 900 evrov.

Če ste uporabnik, ki prisega zgolj na prestiž in butičnost, ima Huawei nekaj tudi za vas. Za okrogla dva tisočaka vam ponujajo porsche design huawei mate RS, ki so ga prav tako predstavili v Parizu. Ta ponuja najboljše, kar mobilna telefonija omogoča ta trenutek. Za hlajenje ima celo vgrajene mikrokapsule PCM – tehnologijo, kakršno uporabljajo na vesoljskih postajah. Za osnovni model P20, ki bo na slovenskem trgu najverjetneje prevladoval, bo treba odšteti 690 evrov. Ta nima trojne kamere in je tudi sicer nekoliko šibkejši na področju specifikacij, vendar bo zagotovo zelo dobra alternativa. Predvsem po zaslugi procesorja kirin 970, ki si ga deli z dražjim bratom. Serija P na domače prodajne police prispe sredi aprila.