Vzeli smo mobilna telefona, ki vsak pri svojem proizvajalcu predstavljata vrh ponudbe. Pri Samsungu je to galaxy note 8, pri Huaweiju pa mate 10 pro. Na tem mestu moramo omeniti, da bi v primerjavo zelo sodil tudi Samsungov galaxy S8 plus, vendar, kot rečeno, govorimo le o najboljšem, kar določena znamka lahko ponudi.

Začnimo pri ceni. Ta se pri telefonu mate 10 pro v prosti prodaji giblje okrog 840 evrov, za note 8 pa je treba odšteti skoraj 1000 evrov. Cenovno ugodnejši huawei, vsaj na papirju, za približno 150 evrov nižjo ceno ponuja dokaj podobne lastnosti. Sicer pa velja, da vsi mobilni telefoni v tem cenovnem okviru omogočajo zelo dobro uporabniško izkušnjo, tako da lahko uporabnik po njih poseže brez slabe vesti.

Procesor

Mobilni telefoni že dolgo niso zgolj telefoni, temveč pravi žepni računalniki. Za obdelavo podatkov, izvajanje nalog pa potrebujejo določeno strojno opremo. Tu pride na vrsto procesor. To so nekakšni možgani naprave. Bolj je ta zmogljiv in več ima jeder, bolje naprava deluje.

Na procesor zelo stavi mate 10 pro, saj je uvedel čisto novo generacijo procesorja, serijo Kirin 970. Ta je zelo hiter, je varčen z energijo, predvsem pa podpira prve zametke umetne inteligence za mobilne telefone. Note 8 po drugi strani prisega na uveljavljen osemjedrni Exynos 8895. Ta mogoče resda še nima zveze z umetno inteligenco, je pa zato eden zanesljivejših in stabilnejših procesorjev na trgu.

Delovni spomin

Delovni spomin (ram) je zadolžen za hrambo podatkov, ki jih naprava v nekem trenutku obdeluje. Torej več je rama, hitrejša in odzivnejša je naprava. Tako note kot mate imata po šest gigabajtov delovnega spomina, kar je več kot dovolj za mobilne telefone. Trenutno imajo telefoni z največ delovnega spomina 8 gigabajtov.

Zaslon in videz

Obe napravi sta vizualno zelo privlačni, a hkrati tudi precej različni. Note 8 denimo izstopa z ukrivljenim zaslonom na robovih. Zaslon mate 10 pro meri 6 palcev, note 8 pa ima malenkost večjega, meri 6,3 palca. Oba podpirata visoko ločljivost, vendar Samsungov premore še višjo ločljivost 2960 x 1440 s 552 ločljivostnimi točkami na palec (ppi), mate 10 pro pa podpira 402 ppi.

Kamera

Telefona imata po dve glavni kameri na zadnji strani ohišja. Pogovorno sicer velja, da Applov iphone in Samsungovi modeli omogočajo boljše foto- in videoposnetke, vendar mate 10 pro vsekakor ne zaostaja. Huaweijeva kamera namreč izkorišča prej omenjeno umetno inteligenco za samodejno prilagajanje nastavitev zajemanja glede na motiv. Kamera je opremljena tudi s hitro zaslonko f1.6, ki je odlična za zajemanje v slabih svetlobnih razmerah. Kamera nota 8 ima prav tako hitro zaslonko f/1.7. Obe kameri, v nasprotju s Huaweijem, sta optično stabilizirani, kar daje jasnejše slike in posnetke z manj vibracij.

Kateri je boljši? To je pogosto odvisno od motiva in okoliščin. Načeloma pa velja, da ima samsung zelo jasne posnetke, mate 10 pro pa lepo uravnotežene barve. Tudi mnenja strokovnjakov so glede tega različna. Trenutno sicer velja, da je najboljši telefon za zajemanje fotografij in videa Googlov pixel 2.

Baterija

Obe napravi imata veliki bateriji, vendar ima mate 10 pro večjo. Ta se lahko pohvali s 4000-miliampersko baterijo, v note 8 pa je vgrajena 3300-miliamperska. Oba telefona sta prirejena tako, da ponudita vsaj ves dan delovanja. Vendar varčen procesor, nižja ločljivost zaslona in velika baterija tvorijo dober ekosistem, da je mate 10 pro eden redkih telefonov, ki ponudi še nekoliko več energije. Vseeno nam ni iz njega uspelo iztisniti polnih dveh dni energije, kot obljubljajo pri Huaweiju.

Malenkosti, ki lahko pretehtajo

Note 8 je bolj delovno usmerjen telefon, saj ga lahko uporabljamo s priloženim pisalom s-pen, ki omogoča drugačen pristop k rokovanju. Ena večjih kritik telefona note 8 pa zadeva senzor prstnega odtisa na zadnji strani, ki je nameščen nepriročno.

Huawei v nasprotju s samsungom ne omogoča razširitve pomnilnika v napravi. Mate 10 pro tudi nima vtiča za slušalke. Note 8 podpira zadnjo generacijo povezave bluetooth 5.0, ki je hitrejša in ima večji doseg kot različica 4.2, ki je vgrajena v mate 10 pro.

Note 8 omogoča še nekoliko več zaščite pred vdorom vode in vlage, saj ga odlikuje zaščitni certifikat IP 68, medtem ko ima mate 10 pro IP 67 (note 8 je lahko pod vodo na globini poldrugega metra 30 minut, mate 10 pro pa do globine enega metra).

Prišli smo torej do spoznanja, da čeprav sta mobilna telefona na prvi pogled podobno zmogljiva, note 8 ponuja nekaj več. Ali je to vredno dodatnih 150 evrov, morate presoditi sami.