Prve predstavitve pametnih telefonov letošnjega leta kažejo, da so proizvajalci mobilnikov končno uslišali pritožbe uporabnikov, da sebki s sprednjimi kamerami preprosto niso enako kvalitetni kot slike s hrbtno kamero. Seveda ne, ker bi bili umetniško manj vredni, temveč že zato, ker je kvaliteta sprednjih kamer praviloma precej slabša od hrbtnih.

Pred slabima dvema tednoma je svojo rešitev zagate predstavil Sony s telefoni xperia XA2, xperia XA2 ultra in xperia L2 s 120-stopinjskimi širokokotnimi sprednjimi kamerami, ki so v kader sposobne zajeti več kot dosedanje sprednje kamere na mobilnikih. Med njimi gre izpostaviti predvsem xperio XA2 ultra, ki bo ob tem opremljena še s sprednjo kamero s senzorjem za zajemanje 16 milijonov slikovnih pik (MP). Med najboljšimi mobilniki so imele sprednje kamere v zadnjem času običajno senzorje z okoli 8 MP.

Vsak, ki je poskušal s sebki zabeležiti kak dogodek, je s takšnimi kamerami hitro opazil, da so fotografije primerne le za družbena omrežja. Pravzaprav so tudi za tja počasi že preslabe. Kdor je imel bolj ambiciozne načrte, pa se je moral doslej truditi s slepim fotografiranjem s hrbtno kamero ali za pomoč prositi naključnega mimoidočega, kar je vselej srečelov na fotografske (anti)talente.

Za boljše sebke tudi s honor 9 lite

Da se na tem področju končno nekaj premika in da proizvajalci niso več prepričani, da so mobilniki namenjeni izključno slikanju razglednic, temveč vse bolj razumejo, da lahko z njimi ujamemo tudi pomembne spomine z najbližjimi, kaže že druga letošnja predstavitev mobilnika, ki ima v mislih boljše sebke. Gre za telefon Huaweijeve znamke Honor – honor 9 lite.

Telefon je pravzaprav pomanjšana različica lanskega honor 9i, s posodobitvijo na področju sprednje kamere. Tako na prednji kot na zadnji strani bo imel honor 9 lite dvojni kameri s senzorjema za zajemanje 13 MP in 2 MP. Večji senzor bo na obeh straneh naprave skrbel za zajem podrobnosti, medtem ko bo manjši namenjen zajemanju podatkov o globini. S temi bo na obeh straneh mogoče ustvarjati fotografije z izostrenimi točkami in učinkom zamegljenega ozadja. Slikanje sebkov bo mogoče tudi v širokokotnem načinu, kdor želi še malce pomoči digitalnih vizažistov, pa bo lahko vklopil tudi posebni lepotilni algoritem, ki bo nastavljiv glede na spol.

Telefone honor 9 lite bo poganjal osemjedrni procesor kirin 659 (isti procesor je tudi v honor 9i) in bo opremljen še s 4 GB delovnega spomina. Za shranjevanje podatkov bo na voljo 64 GB, ki pa jih bo mogoče nadgraditi še za dodatnih 256 GB, saj bo imel telefon režo za microSD kartico, kar je zelo pohvalno. Prevečkrat se zdi, da tudi najbolj prestižni proizvajalci poskušajo iztisniti še kakšnih sto evrov več od uporabnikov, ko izdelujejo telefone brez možnosti razširitve prostora. Zahtevnejšim uporabnikom tako ne preostane drugega, kot da kupijo dražjo različico z več spomina. Honor 9 lite bo imel zaslon z diagonalo 14,35 centimetra in razmerjem stranic 18:9, ločljivost pa bo 2160 × 1080 slikovnih pik in 428 pik na palec (PPI). Ohišje telefona bo imelo, podobno kot Applov iphone x, stekleno hrbtno stran, obdano pa bo s kovinskim robom. Na hrbtni strani bo poleg dvojne kamere še čitalnik prstnih odtisov.

Naprava bo sicer visoka 151 milimetrov, široka 71,9 milimetra in debela 7,6 milimetra, tehtala pa bo 149 gramov. V težo je vključena tudi baterija z zmogljivostjo 3000 mAh, ki podpira hitro polnjenje. Polnjenje naj bi sicer trajalo okoli dve uri in pol. Na honor 9 lite bo nameščen operacijski sistem android 8.0 oreo s Huaweijevimi dodatki EMUI 8.0, ki vključujejo tudi geste s členki.

Telefon bo stal okvirno 299 evrov, v Sloveniji pa bo na voljo predvidoma marca pri operaterju Telemach.