Slovenska klubska košarka od sredinega večera v prihodnost zre precej bolj optimistično. Krka si je namreč na zaključnem turnirju 2. lige ABA v Čačku po sezoni odsotnosti znova priigrala mesto med jadransko elito, kjer se bo v prihodnji sezoni pridružila Olimpiji. Ljubljančani si bodo, kot vse kaže, izborili mesto v drugokakovostnem evropskem pokalu, medtem ko bosta v drugi diviziji regionalnega tekmovanja znova dva slovenska predstavnika. Ob tem ne gre pozabiti na zaključek letošnje sezone državnega prvenstva, kjer se obetajo sila zanimivi obračuni. Krka bo v 6. krogu lige za prvaka danes ob 19. uri gostila Ilirijo, gledalcem pa omogočila prost vstop v dvorano Leona Štuklja, da lahko v čim večjem številu pozdravijo prvake 2. lige ABA.

Po izpadu v polfinalu državnega prvenstva v lanski je Krka v letošnjo sezono krenila z manjšim proračunom in strategijo, da v klub vrnejo domače igralce ter z njimi poskušajo priti do dobrega rezultata. Čeprav je Simon Petrov od samega začetka poudarjal, da bodo krenili na vse lovorike, mu je verjel redko kdo. 42-letni Novomeščan si s tem ni belil glave in se je vrgel v delo, ki je obrodilo sadove predvsem po zaključnem pokalnem turnirju. Dolenjsko moštvo je sicer nekaj dobrih predstav pokazalo tudi pred tem, a zdi se, da jih je ravno polfinalni pokalni poraz proti Šenčurju predramil in nekoliko ujezil, saj od takrat igrajo precej bolje. Čeprav so pri Krki upravičeno ponosni, da so do uspeha v Čačku prišli v sezoni, ko so v klub vrnili nekatere domače igralce in ponudili priložnost mladim, je vseeno treba poudariti, da jedro sestavljajo tujci Marko Jošilo, Paolo Marinelli in Dino Cinac ter Žiga Dimec, ki je košarkarsko odrasel v Laškem. Ob tem mora trener Simon Petrov paziti, da igralce ob evforiji okolja z nogami zadrži na trdnih tleh, saj se v Novem mestu vse glasneje govori o osvojitvi naslova državnega prvaka.

»Proti Iliriji nas ne čaka lahko delo, saj smo se iz Čačka vrnili utrujeni in imeli le dan časa za pripravo. Ne glede na to nasprotnika dobro poznamo. Ilirija nas je v letošnji sezoni obakrat premagala in čas je, da jim vrnemo. Za uspeh bodo potrebni odlična obramba in premišljeni napadi, kar nas je pripeljalo tudi do vrha v 2. ligi ABA,« pravi Simon Petrov. Medtem ko so se Novomeščani borili v Čačku, so pri Iliriji lahko mirno trenirali in preučevali igro nasprotnika. Trener Saša Dončić bo po visoki zmagi v zadnjem krogu proti Šentjurju skoraj gotovo lahko znova računal na Žana Marka Šiška, ob tem pa se že veseli odličnega vzdušja, ki naj bi vladalo na tribunah dvorane Leona Štuklja. »Krkin uspeh v 2. ligi ABA pove vse o njeni kakovosti. Tekme se zelo veselimo, saj pričakujemo, da bo dvorana polna. Potrudili se bomo, da spektakel v Novem mestu naredimo še bolj zanimiv.«

V Tivoliju se bosta v ponovitvi lanskega finala udarili Olimpija in Rogaška. Ljubljančani so v rednem delu državnega prvenstva proti Slatinčanom obakrat klonili. Trener gostov Damjan Novaković ne bo mogel računati na Mitjo Nikolića, ki je po oceni sodniške trojice na zadnjem obračunu proti Heliosu namerno stopil na koleno Heliosovega Blaža Mahkovica, bil za to nemudoma izključen in prejel prepoved nastopa na treh tekmah brez pravice pritožbe. Danes se bosta v Domžalah pomerila še Helios in Šenčur, medtem ko bo Primorska jutri gostila Šentjur.

Liga Nova KBM, za prvaka, 6. krog, danes ob 19. uri: Krka – Ilirija, Olimpija – Rogaška, ob 20. uri: Helios – Šenčur, jutri ob 17. uri: Primorska – Šentjur. Za obstanek, 6. krog: Hopsi – Celje 81:54, danes ob 17.30: LTH Castings – Podčetrtek, ob 19. uri: Sežana – Zlatorog.