Članice VS ZN bodo razpravo, ki jo je zahtevala Rusija, začele ob 21. uri po srednjeevropskem času. Kot je pred tem dejal Lavrov, »ne bo mogoče ignorirati legitimnih vprašanj, ki jih postavljamo«. Moskva po njegovih besedah vztraja pri preiskavi v skladu s konvencijo o kemičnem orožju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija in zahodne države se zapletajo v vse hujšo diplomatsko krizo, odkar je Velika Britanija krivdo za zastrupitev Skripala in njegove hčerke s kemičnim strupom pripisala Rusiji. Moskva odločno zanika vsakršno vpletenost.

Spor se je odrazil v množičnem izgonu ruskih diplomatov iz Velike Britanije in njenih zaveznic, na kar se je Rusija odzvala z enakimi ukrepi.

VB z lastno preiskavo napada

V sredo je na zahtevo Rusije potekalo izredno zasedanje izvršnega odbora Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), na katerem pa Rusiji ni uspelo doseči skupne rusko-britanske preiskave napada. Zatem je zahtevala sklic seje VS ZN.

Velika Britanija sicer izvaja lastno preiskavo napada, ki se je zgodil 4. marca, pomagajo pa ji strokovnjaki OPCW. Kot je danes poudaril Lavrov, je Rusija pripravljena na »skupno delo« in poziva k preučitvi situacije »na pošten način, s predstavitvijo dokazov«.

Ponovil je stališče, da Moskva na britansko zavrnitev sodelovanja gleda kot na »norčevanje iz mednarodnega prava, diplomatske etikete in osnovne spodobnosti«.