Hišne številne 12, 12a in 12b v Smoletovi ulici od danes niso povsem običajne hišne številke. Nekoliko skrita in od prometnih cest odmaknjena petnadstropna večstanovanjska stavba se namreč odslej ponaša z nazivom naj blok. Naziv so na pobudo občana na ljubljanski mestni občini prvič podelili lani, ko je prvi naj blok postala skoraj sedemdeset metrov visoka stanovanjska stavba na Topniški ulici 45.

Delovna akcija za sosedsko povezovanje

Zgolj slab kilometer in pol lansko zmagovalko loči od letošnje in tudi letos se z naj blokom lahko pohvalijo za Bežigradom. »Smo očitno najlepši del najlepšega mesta,« je znano izjavo župana Zorana Jankovića, da je Ljubljana najlepše mesto na svetu, nadgradila predsednica sveta četrtne skupnost Bežigrad Tadeja Vengar. Ob tem je poudarila, da so morali stanovalci zmagovalnega bloka v Smoletovi ulici tesno sodelovati, da so zgradbo v celoti in temeljito prenovili ter prepričali komisijo. Ta je bila pri ocenjevanju tudi letos pozorna predvsem na zunanji videz bloka, na primer na to, ali je fasada stavbe skladna z okoljem in ali so senčila enotna, ocenjevali pa so tudi energetsko učinkovitost, uporabo varčnih sijalk in senzorjev na hodnikih ter ozelenitev in urejenost okolice, zbirna mesta za odpadke, urejenost kolesarnice in intervencijske poti.

»Veliko volje, potrpljenja in sodelovanje,« je članica nadzornega odbora v bloku Tina Čuček strnila recept, ki je stanovalce 76 stanovanj na Smoletovi ulici 12, 12a in 12b pripeljal do povsem prenovljenega bloka z novim pročeljem in streho, izoliranimi okni, poenotenimi nadstreški in prenovljenimi dvigali. »Imamo srečo, da imamo v bloku tudi mladega arhitekta, ki je poiskal načrte, kakšen je bil blok nekoč, in tem prvotnim zamislim smo se skušali približati,« je še dodala Čučkova. Priznala je, da se je zdaj še lepše vrniti domov, prenova pa je stanovalce tudi zbližala, saj so se z nekaterimi deli spopadli sami. »Organizirali smo delovno akcijo, na kateri smo sami prenovili in prebarvali ograjo pred blokom. Smo blok s tremi vhodi in to je bila hkrati tudi priložnost, da se sosedi bolje spoznamo.« Prenova sicer še ni povsem končana. »Del okolice smo že uredili, del še je v načrtu, letos denimo prenova vhodne terase,« je napovedala sogovornica.

Nagrajencu vrtnice in cenejša elektrika

Da bo okolica že kmalu še lepša, so stanovalci naj bloka kot del nagrade dobili dvajset sadik vrtnice ljubljana, v nagrado pa sta vključeni še posebna plaketa in zastava, ki bo, razobešena pred blokom, mimoidoče obveščala o laskavem nazivu.

V Energetiki Ljubljana so ob tem za naj blok pripravili cenejšo ponudbo elektrike za skupne prostore, sodelovanje pri celoviti obnovi širše okolice pa je stanovalcem obljubil tudi ljubljanski župan. »Prenovili bomo Parmovo ulico, ki bo postala cesta s pločnikom, kolesarsko stezo in drevoredom. Študija je že narejena in prihodnji mesec boste povabljeni na predstavitev,« je napovedal Zoran Janković.