Za tiste, ki v Planico prihajajo iz bolj oddaljenih krajev, je na voljo še nekaj namestitev. Kot nam je povedala Elizabeta Skumavc iz Turizma Kranjska Gora, je bilo po njihovih podatkih v prvi polovici tega tedna od Mojstrane do Rateč zasedenih 91 odstotkov namestitev. Ostalim, ki se v Planico odpravljajo zgolj za en dan, pa vodja prometne ureditve organizatorjev Jože Ajdišek svetuje uporabo ene od številnih možnosti javnega prevoza. Tako se bodo mnogi do Jesenic odpravili z vlakom, od koder jih bodo do Planice peljali z avtobusi. »Letos smo v akciji Z vlakom v Planico pripravili novost. Avtobusne prevoze z Jesenic proti Planici organiziramo ne le za potnike izrednega vlaka, pač pa tudi za tiste, ki se bodo do jeseniške železniške postaje pripeljali z rednimi vlaki.«

Raje z javnim prevozom kot z osebnim vozilom

Prednost pri parkiranju čim bliže prizorišču tekmovanj bodo po Ajdiškovih besedah imela vozila organiziranega prevoza, torej avtobusi in kombiji. Ostala parkirna mesta se bodo po navodilih policistov in rediteljev, ki bodo usmerjali promet in ga prilagajali trenutnim razmeram, polnila postopoma. »Praviloma gremo vedno od Planice, Rateč in Podkorena do Kranjske Gore. Tisti, ki prej pride, parkira bliže. Tisti, ki parkirajo na bolj oddaljenih parkiriščih, pa lahko uporabijo avtobusni prevoz, ki ga organiziramo od oddaljenih parkirišč do prizorišča in po prireditvi tudi nazaj do parkirišč.«

Poleg krožnih avtobusov organizatorjev prireditve bodo pri prevozu potnikov pomagali tudi Kranjskogorci s turističnim avtobusom. V Turizmu Kranjska Gora opozarjajo tudi na spremenjeni prometni režim za avtodome. »Na parkiriščih v Kranjski Gori in Planici parkiranje avtodomov ne bo dovoljeno. Da bi se izognili gneči, naprošamo vse lastnike avtodomov, da svoja vozila parkirajo v kampu Špik v Gozdu-Martuljku ali v kampu Kamne na Dovjem, kjer so urejene sanitarije in priključki. Iz Gozda-Martuljka bo prav za ta namen organiziran tudi brezplačni prevoz v Planico,« so zapisali.

Domov ne morejo vsi v pol ure

Tudi tokrat bodo na platoju pri izvozu Jesenice zahod na koncu gorenjske avtoceste razvrščali vozila glede na to, ali imajo nalepke oziroma vstopnice ali ne, vendar to velja samo za sobotno tekmovanje. »Tiste z nalepkami bomo spustili skozi kontrolo, ostalim pa bomo ponudili možnost nakupa. Drugih obiskovalcev pa takrat v teh krajih ne pričakujemo. Vsak povprečno razgledan Slovenec ve, da je v Planici enkrat na leto veliko tekmovanje in da ljudje tja hodijo zaradi navijanja in športnega druženja. Za druge dejavnosti v tem času ni prostora, saj je območje tekmovanja varovano in prost prehod ni mogoč brez vstopnice,« opozarja Ajdišek.

Na vprašanje, kaj poleg uporabe javnega prevoza še svetuje obiskovalcem Planice, vodja prometnega režima odgovarja: »Obiskovalci naj si vzamejo čas za Planico. Nikar naj ne hitijo. Od doma naj se odpravijo dovolj zgodaj in naj bodo strpni. Med prireditvijo naj disciplinirano navijajo, po podelitvi priznanj pa naj ne hitijo domov. Počakajo naj še pol ure ali uro, uživajo naj v nadaljevanju programa z glasbo in kaj prigriznejo, šele nato naj se odpravijo domov. Če traja tri ure, da vsi obiskovalci prispejo na prizorišče, ne moremo vseh od tam spraviti v pol ure.« Že nekaj let organizatorji prireditve obiskovalce opozarjajo, da bodo do Planice potrebovali kar 2,5-krat toliko časa kot na navaden dan brez prireditev, na kar naj bodo po Ajdiškovih besedah pozorni tudi tokrat.