Šempeter pri Gorici. Svet zavoda šempetrske splošne bolnišnice je v ponedeljek zvečer za novega poslovnega direktorja bolnišnice z veliko večino glasov izbral Stanislava Rijavca. »S svojo vizijo bolnišnice je najbolj prepričal,« je po izboru povedala predsednica sveta zavoda Anita Manfreda. Če bo zeleno luč izbiri prižgalo še ministrstvo za zdravje, bo Rijavec nadomestil dosedanjo direktorico Natašo Fikfak, ki je januarja odstopila zaradi osebnih razlogov. Na razpis se je sicer prijavilo pet kandidatov, štirje so izpolnjevali razpisne pogoje.

Kljub temu da Rijavec doslej ni bil zaposlen v šempetrski splošni bolnišnici, njeno delo in težave dobro pozna, saj je bil zadnja dva mandata član sveta zavoda. Domačin iz Šempetra pri Gorici, diplomiran inženir strojništva prihaja iz vrst zavarovalništva. Zadnjih 23 let je vodil območne poslovne enote več zavarovalnic Adriatica Slovenice, Zavarovalnice Maribor in trenutno Save zavarovalnice. Poleg tega je predsednik nadzornega sveta Elektra Primorska in član občinskega sveta občine Šempeter pri Gorici. Kot član svetniške skupine Socialnih demokratov se je zavzemal, da šempetrska bolnišnica ohrani status regijske bolnišnice in za čim prejšnjo izgradnjo urgentnega centra.

Rijavec se danes na naše klice ni odzval, bo pa v primeru dokončnega imenovanja za direktorja v svojem mandatu imel največ opraviti prav s poslovanjem urgentnega centra. Zdravstvena zavarovalnica namreč ne krije vsega programa, ki ga v njem opravijo, bolnišnica pa je v zadnjih letih zaradi tega pridelala okoli tri milijone evrov izgube na leto. Trenutno je ena izmed 15 slovenskih bolnišnic, v katerih poteka program finančne sanacije. Manfredova pojasnjuje, da ta kljub odstopu direktorice poteka nemoteno. Dobra novica je tudi, da je bolnišnici pri dobaviteljih uspelo znižati cene nekaterih medicinskih materialov in na nekaj področjih skrajšati čakalne dobe.

Gradnja in sodni postopek

Bolnišnica je tik pred gradnjo novega oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori. Začetek gradnje se je že večkrat premaknil, nazadnje zaradi zahtevka za revizijo postopka, ki ga je podal eden od potencialnih izvajalcev del. Delo novega direktorja bo zagotovo zaznamoval tudi sodni postopek zaradi napake pri gradnji novega urgentnega centra. Takrat so zunanji izvajalci napačno povezali cevi za medicinske pline. V obsežni preiskavi so kriminalisti ugotovili, da naj bi dušikov oksidul (smejalni plin), ki je pritekal po cevi za kisik, terjal tri smrtne žrtve, še več pa naj bi bilo pacientov, katerih življenje je bilo zaradi tega ogroženo. Zdravniških napak pri tem resda ni bilo, a afera s smejalnim plinom je preveč zaznamovala bolnišnico, da bi sojenje (če bo do njega prišlo) lahko spremljala neobremenjeno. Primer je po dveh letih še vedno na začetku oziroma na tožilstvu. Devet osumljenih še čaka na prvo zaslišanje, saj so zagovorniki nekaterih obdolženih zahtevali izločitev dokazov, ki so se znašli v sodnem spisu.