»Psihološko smo bili v zelo slabem stanju,« je goriški trener Miran Srebrnič opisal vzdušje pred tekmo. Na ekipo je pritiskala teža štirih zaporednih porazov oziroma treh spomladanskih brez doseženega zadetka. Za nameček je v Novo Gorico pripotovala ekipa s podobnimi skrbmi in z le malenkost boljšo popotnico, v kateri je bil sicer odmevni remi v Ljudskem vrtu. Pomembna tekma je imela kanček pridiha boja za obstanek, ki se ga je s prvo zmago v novi polsezoni otresla Gorica.

Eden ključnih Srebrničevih mož je bil povratnik po poškodbi Miran Burgić, ki je vstopil s klopi in vnesel nekaj odločilnih potez svežine v precej načeto goriško napadalno samozavest. V 73. minuti je v svojem prepoznavnem slogu s strelom z glavo zadel prečnik, odbito žogo pa je nato v mrežo pospravil Mark Gulič in pomlad je takoj postala lepša. »Tekma je bila nervozna, videlo se je, da nismo sproščeni. Vseeno smo bili mi tisti, ki smo več napadali,« je še enkrat izpostavil goriški trener Srebrnić.

Njegov kolega na klopi Aluminija Oliver Bogatinov pa je vzrok za poraz iskal tudi v številčni premoči Goričanov, saj je bil tik pred odmorom izključen Martinović: »To, da smo bili v drugem polčasu z igralcem manj, je bilo ključnega pomena za razplet tekme. Tudi v tem delu smo sicer priigrali nekaj priložnosti, iz katerih bi lahko zadeli.« Kidričani so v petih spomladanskih krogih že četrtič gostovali in nekaj rezerv za preboj v mirnejšo sredino lestvice bi torej lahko aktivirali na naslednjih domačih tekmah.