Napovedanih ugodnih gospodarskih trendov premierjev odstop ne bo pretresel, miri Urad za makroekonomske analize. Profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Marko Ja klič se strinja, odstop ne bo imel večjih političnih ali gospodarskih posledic. »Do parlamentarnih volitev namreč ni več daleč, poleg tega pa slovenski finančni trg ni dovolj razvit, da bi se na njem lahko ustvarjala stabilnost ali nestabilnost, je prepričan«. Bodo pa posledice občutili stavkajoči, NLB in seveda projekt drugi tir.

»Z vidika stabilnosti države me ne skrbi, saj bo vlada v odstopu v resnici dokončala mandat. Obenem bo s tem, ko se ne bo dogovorila za dvig plač, poskrbela za še nekaj mesecev nižje plače v javnem sektorju in posledično manjši javni dolg, kar je za verjetnost poplačila slovenskega dolga in boniteto države dobro,« je prepričan tudi profesor na Ekonomski fakulteti Sašo Polanec. Tudi glavni ekonomist skupine Alta Sašo Stanovnik je zapisal, da »ta koalicija tako ali tako ni veljala za reformno in se je pravzaprav bolj izogibala večjim odločitvam«.

Gospodarstva odstop ne bo pretresel

Odzivi politike in gospodarstva medtem dežujejo. Podobno kot Umar, tudi gospodarstvo ne pričakujejo večjih pretresov zaradi premierjevega odstopa. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki predstavlja 99 odstotkov podjetnikov, so celo pozdravili zdaj zamrznjene zahteve javnega sektorja, ki bi jih sicer moralo nositi gospodarstvo.

»Za gospodarstvo in za podjetja v tem trenutku odstop ne pomeni veliko,« je rekel tudi Goran Novković, izvršni direktor Kluba slovenskih podjetnikov. Tik pred volitvami ne gre pričakovati daljše politične krize ali posledic. Je pa Nov ković razlog za premierjev odstop ocenil kot »tragedijo«, ter ponovil, da drugi tir potrebujemo in »da je bila bitka izgubljena proti akterjem, ki po nimajo prave alternative za drugi tir«. V Klubu si vendarle želijo čim prejšnjih volitev, »predvsem pa predvolilne kampanje, ki bo drugačna od do sedanjih, ko so prevladovale ideološke teme in tudi demagogija,« je zapisal predsednik Kluba in direktor Postojnske jame Marjan Batagelj. Skoraj kot nekakšno olajšanje ob od stopu je mogoče razumeti izjavo generalnega sekretarja Združenja delodajalcev Slovenije Jožeta Smoleta, ki je izpo stavil, da so imeli kot socialni partnerji »tako z njim (Cerar jem, op.a.), predvsem pa z nekaterimi njegovimi ministri, zmeraj velike težave«. Smole namreč pravi, da je razumeva nje socialnega dialoga ključno za vsako vlado.

Četudi gospodarstvo ne bo občutilo večjih posledic zaradi premierjevega odstopa, pa se vsi omenjeni strinjajo, da bo hude posledice prinesla ustavitev projekta drugi tir. »Med narodni prometni tokovi nas ne bodo čakali, ampak se bo do preusmerili na sosednje države,« je opozorila izvršna di rektorica Managerja Saša Mrak.