Kot je pojasnil Štrukelj, bodo v najkrajšem možnem času sklicali glavni stavkovni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in premislili novo situacijo, ki je nastala s sredinim odstopom premierja Cerarja. Ta situacija namreč po njegovih besedah preprečuje sklepanje dogovorov, saj vlada za to nima več pooblastil.

»Če nimate partnerja, s katerim se pogajate, in ki ima pooblastila, da z vami podpiše stavkovni sporazum, je nadaljevanje stavke nesmiselno,« je dejal. Ker pa vprašanja, ki so šolnike pripeljala do stavke, ostajajo odprta, jih bo morala reševati vlada s polnimi pooblastili. Kot kaže, bo to takoj po volitvah, je dodal.

Za Počivavška podpis stavkovnega sporazuma še možen, pričakujejo nadaljevanje pogajanj

»Kaj odstop predsednika vlade Mira Cerarja pomeni za nadaljevanje pogajanj s sindikati javnega sektorja, v tem trenutku po mojem še ni povsem znano. Čeprav je predsednik vlade rekel, da je to zadeva, ki bo verjetno morala počakati na naslednjo vlado, sam razloga za to ne vidim,« je dejal Počivavšek.

Izpostavil je, da je vlada sprejela določene zaveze in tudi ta pogajanja pripeljala že zelo daleč. »Bili smo zelo blizu dogovoru. Mi se bomo v vsakem primeru v ponedeljek, ko je bilo dogovorjeno nadaljevanje pogajanj, sestali s koordinacijo in se dogovorili, kako naprej. V tem trenutku so po mojem mnenju odprte vse opcije. Odločitev bomo predvidoma sprejeli v ponedeljek,« je še dodal.

Glede vprašanja, kaj spada v tekoče posle vlade, je Počivavšek izpostavil, da je bilo v preteklosti vedno vprašanje za razprave, kaj so to tekoči posli. »Moje mnenje je, da je ta vlada sprejela določene zaveze. Tudi sklepanje stavkovnih sporazumov je po mojem mnenju nekaj, kar bi lahko sodilo med tekoče posle vlade, glede na to, da je treba razrešiti to situacijo. Jaz ne bi absolutno izključil možnost, da se pogajamo in se tudi dogovorimo v času, ko vlada opravlja tekoče posle,« je dejal.

Pirnat: Sprejetje dogovora s sindikati ne sodi v tekoče posle

Vlada je v času opravljanja tekočih poslov pri svojih odločitvah omejena, tako recimo ne more spreminjati zakonov, imenovati in razreševati funkcionarjev ter za državni proračun nalagati novih finančnih bremen. Vlada se tako s sindikati lahko pogaja, zavez, ki bi obremenile proračun, pa ne more sprejeti, je za STA pojasnil pravnik Rajko Pirnat.

Kot je pojasnil, gre sicer za zadevo, ki mora teči, saj je vlada k pogajanjem s stavkajočimi tudi zavezana, toda »končni rezultat je prevzemanje novih finančnih bremen, kar pa gotovo ni tekoča zadeva«. Po Pirnatovem mnenju so ključno vprašanje pri pogajanjih s sindikati novi finančni izdatki, ki - zlasti če so tako veliki - presegajo obseg tekočih poslov. »Tako hudo zavezo mora prevzeti nova vlada, ki bo z njo morala živeti,« je prepričan.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič pravi, da jo je odstop preseneti, »a če človek razmisli za nazaj, ga je bilo mogoče pričakovati«. »Že nekaj časa je jasno, da vlade v operativnem smislu ni več. Na to je kazalo tudi dogajanje v zadnjih treh mesecih z množičnim vlaganjem zakonov. Očitno je bilo, da ne bo mogoča nobena reforma več in da lahko vztrajanje pri tej vladi povzroči celo večje težave kot sam odstop,« je ocenila.

Cerarjev odstop za Uroševiča beg pred realnostjo, za Mlekuša nekoliko neodgovoren

Kaj bo odstop predsednika vlade Mira Cerarja pomenil za potek pogajanj s policijskima sindikatoma, ki sta v stavki, še ni jasno. V sindikatih več pojasnil pričakujejo do za ponedeljek načrtovanega srečanja. Sindikalistu Radivouj Uroševiču se zdi Cerarjev odstop kot beg pred realnostjo. »Imam občutek, da so se soočili z zahtevami naših sindikatov, predvsem obeh policijskih in Sviza, da so v bistvu ugotovili določene napake, ki so jih naredili v pogajanjih z drugimi sindikati, ki dejansko pričakujejo dvig plač, mi pa smo stavko napovedali zaradi kršitve stavkovnega sporazuma,« je dejal.

Kristjan Mlekuš iz Sindikata policistov Slovenije odstopa ni pričakoval. »Mogoče se mi zdi nekoliko neodgovoren glede na to, da se bližajo redne volitve, ampak to je pač stvar vlade,« je dejal in pojasnil, da glede stavke za njih v bistvu ni nič spremenjeno. Kot je pojasnil, so v policijskih sindikatih stavko napovedali vladi. »Ne glede na to, katera vlada je in kakšna, ali bo zdaj nov mandatar ali bodo predčasne volitve, mi smo formalno v stavki,« je pojasnil.

Tudi Konfederacija slovenskih sindikatov bo stavko najverjetneje zamrznila

Predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak pravi, da se o usodi stavke, ki so jo napovedali za 11. april, še niso odločili. Najverjetneje pa jo bodo zamrznili in - tako kot ostali - počakali na naslednjo vlado, je Novak komentiral razmere, nastale po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja.

Kot je pojasnil za STA, se aktualna vlada na njihovo napoved stavke sploh ni odzvala, so pa danes dobili obvestilo, s katerim jih je vodja vladne pogajalske skupine generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič obvestila, da so zaradi napovedanega odstopa predsednika vlade vse pogajalske aktivnosti do nadaljnjega preložene.

Novak ne pričakuje, da bi kljub Cerarjevemu odstopu sindikati še lahko podpisali sporazum z vlado. Po njegovi oceni namreč v tem primeru ne gre za tekoči posel, saj se odloča o porabi proračunskih sredstev. "Naš delodajalec je država, ki jo zastopa vlada, opravilno sposobne vlade pa nimamo," je menil in dodal, bo treba počakati na naslednjo vlado. Prav tako ne pričakuje sprememb na področju obrambne zakonodaje.