Govedina stroganov je izvorno ruska jed iz popečenih trakcev najboljše govedine v smetanovi omaki. Nastala je sredi 19. stoletja in se imenuje po ruskem diplomatu in notranjem ministru Aleksandru Stroganovu. Kako je recept nastal, ni povsem razjasnjeno, dejstvo pa je, da je jed v svojih številnih različicah do danes postala izjemno priljubljena po vsem svetu. Recept zanjo je bil prvič objavljen leta 1887 v klasični kuharski knjigi Darilo mladim gospodinjam izpod peresa in kuhalnice Elene Ivanovne Molohovec. Jed se v izvirniku imenuje »govjadina po stroganovski, s gorčiceju« in je pripravljena iz rahlo pomokanih sotiranih kock (in ne trakov) govedine, zalite z gorčico in bujonom ter zabeljene z majhno količino kisle smetane. Brez čebule in brez šampinjonov. Neki drugi ruski recept iz leta 1909 vključuje čebulo in paradižnikovo omako, kot prilogo pa hrustljavo ocvrte tenke krompirjeve paličice, ki v Rusiji veljajo za tradicionalno prilogo. Šele različica iz leta 1938 iz kuharske enciklopedije Larousse Gastronomique vključuje trakce govedine, čebulo in bodisi gorčico bodisi paradižnikovo omako.