Ni lignjev, dokler ne zebe v roke, se glasi staro pravilo jadranskih ribičev. In če kdaj, potem zdaj zebe v roke tudi tiste, ki živijo ob Jadranu, saj so se temperature v minulih dneh tudi tam spustile precej pod ničlo. Nasploh je zima pravi čas za ljubitelje teh mehkužcev, v ribarnicah utegnete v tem času najti prave orjake. Ravno prejšnji teden je krožila vest, da je ribič pri hrvaškem Cavtatu ulovil kar 6,45 kilograma težkega lignja! Jadranski lignji oziroma kalamari so sploh med poznavalci daleč bolj cenjeni kot uvoženi, največkrat patagonski, saj plavajo v neprimerno bolj zdravih vodah, kar se pozna tudi na kakovosti in okusu. Seveda pa je njihova cena zlasti v restavracijah temu primerna. Ampak lignje si lahko povsem preprosto pripravimo doma. Le paziti je treba, da jih ne pečemo ali cvremo predolgo, saj s tem postanejo značilno gumasti. In prav to je najpogostejša napaka domačih kuharskih mojstrov, ki jim nikakor ne uspe pripraviti kot dah mehkih ocvrtih kolobarjev. Če se jih boste torej lotili doma, le urno – štejejo skoraj sekunde. Ko se lignji skrčijo, so zagotovo pečeni.