Pozimi je v Pekingu že tradicionalno največ smoga. Mrzlo je in vsa gospodinjstva kurijo na premog, ki hitro zamegli ozračje. Letos pa je nebo presenetljivo modro, kar povezujejo z uspešnostjo vladnih ukrepov za zmanjšanje uporabe fosilnih goriv.

Lansko leto je Peking imel kar 226 dni kakovostnega zraka in le 23 močno onesnaženih dni, kar je v primerjavi z 58 onesnaženimi dnevi leta 2013, zanje dober napredek.

Aktivistka za organizacijo Greenpeace Lauri Myllyvirta je povedala, da si kitajska vlada lahko pripiše nekaj zaslug za izboljšanje zraka v Pekingu, hkrati pa so veliko vlogo odigrali tudi letošnji (tamkajšnji) dobri vremenski pogoji, poroča Guardian. Onesnaženost zraka s PM2,5 delci je od vrhunca onesnaženja med leti 2012 in 2013 manjša za 40 odstotkov, je potrdila Myllyvirtova.

Kljub temu je opozorila, da je previdnost še zmeraj pomembna. Onesnaženost zraka v Pekingu v poprečju še vedno ostaja 65 odstotkov nad državnim standardom in je več kot petkrat višja od lanskoletnih priporočil Svetovne zdravstvene organizacije.

Onesnaženje naj bi se premikalo na jug

Mnoge skrbi tudi, da bo zrak v Pekingu sicer postal čistejši, vendar na račun čistosti zraka v drugih kitajskih mestih. Ker industrije, ki močno onesnažujejo, v Pekingu ne bodo več dobrodošle, si bodo svoj posel želele premakniti kam drugam. Selile naj bi se na jug – v okolico mesta Šanghaj, kjer se raven onesnaženosti zraka in smog že danes zvišujeta. Raven onesnaženosti zraka z delci PM2,5 se je v okolici Hong Konga od lanskega januarja povišala za skoraj štiri odstotke, poroča Reuters.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so v mestih Šanghaj in Guangdžov prvič po letu 2001 izmerili višjo onesnaženost zraka kot v Pekingu. »Vojna proti onesnaževanju še zdaleč ni končana ... le redki imajo to iluzijo,« je poudarila Myllyvirtova. »Hkrati pa ni razloga za cinizem, ker obstajajo jasni dokazi, da so ukrepi zaenkrat delovali,« je dodala.