»Znanost o umetni inteligenci nima meja, prav tako ne njene koristi«, je ob naznanitvi novega centra povedal Fei-Fei Li, glavni znanstvenik v Googlovem podjetju AI.

Toda kitajske internetne meje so utrjene s tako imenovanim velikim požarnim zidom (Great Firewall) oziroma zaščitnim zidom in več Googlovih izdelkov kot sta recimo youtube in gmail velik državni cenzurni aparat blokira že več let.

Google je zapustil Kitajsko leta 2010, vendar trg s 730 milijoni internetnih uporabnikov je prevelik, da bi ga lahko prezrli. Podjetje ne skriva, da si želi obnoviti svojo prisotnost na njem.

Kitajska želi oblikovati prihodnost človeštva

Najava o vzpostavitvi raziskovalnega centra za umetno inteligenco na Kitajskem se je zgodila samo nekaj mesecev po tem, ko so iz Pekinga določili svoje ambicije o hitrem razvoju tehnologije in naznanili svoje načrte o izgradnji domače umetne inteligence v vrednosti približno 150 milijard ameriških dolarjev v prihodnjih letih.

Kitajska želi postati velesila na področju, ki bo znatno oblikovala prihodnost človeštva. Kot je septembra napovedal ruski predsednik Vladimir Putin: »Kdor koli bo postal vodilni v umetni inteligenci, bo postal vladar sveta«.

Nov Googlov center bo Kitajski pomagal pri uresničevanju njenega cilja, da postane vodilna država na tem področju. V centru bo zaposlena ekipa raziskovalcev, katerim bodo v pomoč inženirji, ki jih podjetje že ima na Kitajskem. »Poleg objavljanja lastnega dela bo Googlov raziskovalni center za umetno inteligenco podpiral tudi raziskovalno skupnost UI in sicer s financiranjem in sponzoriranjem konferenc in delavnic UI ter s tesnim sodelovanjem z živahno kitajsko raziskovalno skupnostjo UI,« je še dejal Li.

Google se ne boji kraje intelektualne lastnine

Toda zgodi se lahko, da se bo Google znašel v nezavidljivi situaciji. Kitajska vlada namreč zlorablja umetno inteligenco za nadzor nad svojimi državljani, nad čemer so precej zaskrbljeni v skupinah za človekove pravice.

Ameriška vlada in poslovne skupine so Kitajsko prav tako obtožile, da ubirajo bližnjico pri razvoju domače industrije na račun tujih podjetij, ki jih prisilijo, da jim predajo svojo lastno intelektualno lastnino.

Peking tovrstne obtožbe zavrača. Google pa pravi, da že ima ljudi na Kitajskem, ki delajo na nekaterih njihovih vrhunskih izdelkih, in da ne bi na Kitajskem vključevali novih raziskovalnih zmogljivosti, če bi bili zaskrbljeni zaradi kraje intelektualne lastnine.