Gibanje pet zvezd, ki se je v volitve podalo brez koalicijskega zaveznika, naj bi glede na projekcije televizije La7 v senatu osvojilo 33,6 odstotka podpore, v spodnjem domu parlamenta pa 32,5 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V 630-članski poslanski zbornici se tako stranki glede na projekcije, ki temeljijo na delnih uradnih izidih - preštetih je približno tri četrtine glasov - obeta med 216 in 236 sedežev, v 315-članskem senatu pa med 102 in 122.

Premalo za absolutno večino

A medtem ko je Gibanje pet zvezd največji uspeh zabeležilo na jugu države, se je na severu najbolje odrezalo desnosredinsko zavezništvo, znotraj katerega je sicer stranka Liga Mattea Salvinija premagala Berlusconijevo Naprej Italijo. Prvi je v poslanski zbornici pripadlo 17,5 odstotka glasov, drugi pa 14,2 odstotka.

V senatu naj bi zavezništvu osvojilo 36,5 odstotka, v poslanski zbornici pa 37,3 odstotka sedežev. V spodnjem domu parlamenta naj bi tako zasedlo med 248 in 268 sedežev, kar je manj od 316, ki bi jih potrebovali za absolutno večino, poroča BBC. V senatu se mu obeta med 118 in 150 sedežev.

Salvini: Imam pravico in dolžnost oblikovati vlado

Vodja italijanske desničarske Lige je po uspehu svoje stranke poudaril, da so Italijani Ligi dali mandat, da državo »osvobodi negotovosti in nestabilnosti«. »Imam pravico in dolžnost oblikovati vlado,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij izpostavil na novinarski konferenci v Milanu. »O Italijanih odločajo Italijani,« je poudaril Salvini. »Ne Berlin ne Pariz ne Bruselj ne finančni trgi,« je dodal.

Do tujcev sovražna Liga je na nedeljskih volitvah prvič nastopila kot stranka vseh Italijanov, ne le tistih na severu države, in po dosedanjih začasnih izidih osvojila 17,6 odstotka glasov.

Najtemnejša ura za levico

Časnik L'Espresso danes piše, da so volitve prinesle »najtemnejšo uro za italijansko levico«, poraz priznavajo tudi v Demokratski stranki Mattea Renzija. Stranka naj bi v senatu osvojila 18,3 odstotka glasov, v poslanski zbornici pa 18,7. V prvem naj bi zasedla med 42 in 54 sedežev, v drugi pa med 107 in 127. Doslej vladajoča stranka je glede na izjave vodilnih članov že na poti v opozicijo.

Končni uradni izidi naj bi bili znani šele čez več ur.