Vodja desnosredinskega zavezništva, ki ga sestavljajo Naprej Italija, Bratje Italije in Liga, in večkratni nekdanji premier Silvio Berlusconi je glas oddal v Milanu. Na volišču ga je pričakal protest feministične aktivistke, ki je golih prsi vzklikala slogane proti 81-letnemu medijskemu mogotcu, na kar so jo odstranili iz prostorov.

Predsednik Italije Sergio Mattarella je volil dopoldne v Palermu, sedanji premier iz vrst socialdemokratov Paolo Gentiloni pa v Rimu. Vodja Demokratske stranke (PD) in nekdanji premier Matteo Renzi je glas oddal v Firencah, kjer je med letoma 2009 in 2014 županoval, premierski kandidat Gibanja petih zvezd Luigi di Maio pa v svojem rojstnem kraju Pomigliano blizu Neaplja.

Pred volišči dolge vrste, ponekod težave z glasovnicami

Zaradi novega volilnega sistema, ki naj bi učinkoviteje preprečeval goljufije, in z njim povezanega varnostnega preverjanja so pred mnogimi volišči nastale dolge vrste. »Čakati moramo celo uro, na prejšnjih volitvah je trajalo največ 15 minut,« je dejal eden od volivcev. Zaskrbljenost zaradi tega je izrazil tudi Berlusconi. »Zelo dolgo traja. Bojim se, da bodo vrste dolge tudi zvečer, in skrbi me, da nekateri morda sploh ne bodo mogli voliti,« je dejal.

Z nekaterih volišč so že dopoldne poročali o težavah z glasovnicami z napačno napisanimi imeni nekaterih kandidatov ali natisnjenimi napačnimi simboli. V Palermu so tako morali v noči na danes na novo natiskati 200.000 glasovnic, posledično pa so morali volišča odpreti z veliko zamudo. Milijon glasovnic za senatne volitve so morali na novo natiskati tudi v Trentu na Južnem Tirolskem, ker je v imenu enega od kandidatov manjkala črka.

Vpliv mafije na jugu

Današnje italijanske volitve opazuje 36 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) pod vodstvom švedske poslanke Margarete Cederfelt. Posebej podrobno spremljajo potek volitev na jugu Italije, kjer so bojazni, da bi mafija lahko vplivala na volivce.

Gre sicer za prve volitve po reformi volilne zakonodaje; novi volilni sistem je kombinacija večinskega in proporcionalnega. Tretjino poslancev bodo izvolili po večinskem sistemu, dve tretjini po proporcionalnem.

Italiji se obeta obdobje nestabilnosti

Zmaga se nasmiha Berlusconijevemu desnosredinskemu zavezništvu, ki pa, kot kažejo ankete, ne bo zbralo zadostne podpore za samostojno vladanje. Ker bo katerakoli stranka ali zavezništvo težko oblikovalo koalicijo, se Italiji obeta obdobje nestabilnosti.

Socialdemokrati so se dogovorili za levosredinsko zavezništvo s proevropsko stranko Več Evrope nekdanje zunanje ministrice Emme Bonino, Južnotirolsko ljudsko stranko (SVP) in sredinsko Državljansko ljudsko listo ministrice za zdravje Beatrice Lorenzin.

Na tokratnih volitvah naj bi glasovalo tudi rekordno število Italijanov v tujini. Volilno pravico jih ima 4,3 milijona, kar je 700.000 več kot na zadnjih volitvah leta 2013.