Trump je na srečanju s poslanci v Beli hiši med drugim predlagal bolj obširno preverjanje ljudi, ki želijo kupiti orožje, in dvig starosti za nakup določenega strelnega orožja z 18 na 21 let. Podobno zakonodajo sicer že pripravlja floridski kongres.

»Ne moremo čakati in se igrati, medtem pa se nič ne zgodi,« navaja Trumpa francoska tiskovna agencija AFP. NRA »ima močan vpliv na vas«, je dejal in dodal, da pa ima lobi »manjši vpliv« nanj, piše britanski BBC.

Nekateri republikanci se bojijo NRA

Trumpovi republikanci podpirajo pravico posameznika do orožja, zato jih je nagovor predsednika presenetil. Pred tem je namreč Trump tudi sam branil pravico do posedovanja strelnega orožja, NRA pa je med drugim finančno podprla njegovo predvolilno kampanjo.

Ameriški predsednik je sicer nekaj podobnega dejal že v ponedeljek, ko se je sestal z guvernerji ameriških zveznih držav. Takrat je pozval, da je treba nekaj ukreniti proti orožju in da se nekateri republikanci bojijo NRA.

Walmart zvišal starostno mejo za nakup orožja z 18 na 21 let

Ameriška trgovska veriga Walmart je v sredo sporočila, da je povišala starostno mejo za nakup orožja in nabojev na 21 let. Pred tem je največja veriga prodajaln strelnega orožja v ZDA Dick's Sporting Goods prav tako sporočila, da je povišala starostno mejo za nakup orožja z 18 na 21 let. Tam so tudi ustavili prodajo polavtomatskih pušk, ki delujejo kot vojaške, in prenehala prodajati nabojnike velike kapacitete.

Iz Walmarta pa so sporočili, da so »glede na nedavne dogodke pregledali svojo politiko do orožja in se odločili povišati starost za nakup orožja in streliva na 21 let«. Dodali so, da s svojih spletnih strani umikajo puške, ki so podobne bojnim, vključno z igračami. Še naprej pa je njihov cilj zadostiti potrebam športnikov in lovcev, so spomnili.

17 naklepnih umorov

Na valentinovo je 19-letni Nikolas Cruz na srednji šoli v Parklandu ustrelil 17 ljudi. V torek bi ga sicer morali zaslišati pred sodiščem, a so zaslišanje preložili zaradi nadaljevanja zbiranja dokazov. Cruz je trenutno v priporu brez varščine z obtožnico 17 naklepnih umorov.

Njegov pokol se razlikuje od dosedanjih po tem, da so srednješolci iz Parklanda tudi po ZDA sprožili gibanje proti orožju, ki se ga je orožarski lobi malce prestrašil, nekaj politikov na republikanski strani pa se je celo malce zganilo. Prej so ponavadi pobude proti orožju zamrle zelo hitro.