»Definitivno s prihodom domov kolajna, osvojena v slovenski olimpijski reprezentanci, pride na svoje mesto. Ko sem jo prinesel v Slovenijo, je to, to. Zdaj je na svojem mestu. Olimpijske igre so bile zelo dolge za nas biatlonce. Zdaj vsi komaj čakamo, da pridemo do svojih bližnjih in se v ožjem krogu poveselimo teh uspehov,« je po vrnitvi domov na novinarski konferenci v letališki stavbi Aerodroma Ljubljana v prvi izjavi medijem dejal srebrni biatlonec.

»Ne samo jaz tudi Klemen (Bauer), ki ima prav tako otroka, in tudi naši serviserji, vsi komaj čakamo, da pridemo nazaj v družinsko okolje, ki da novi zagon za naprej. Po zadnjih dveh sezonah, ko sem bil bolan doma, sem si želel v zahvalo družini spet priti na visok nivo in ta kolajna je zahvala za vse,« je med drugim dejal Fak.

Pot do uspeha ni bila lahka, še zlasti ko mu uvodoma ni šlo in je že kazalo, da se želja po kolajni ne bo uresničila: »Moram povedati, da ni bilo enostavno. Smo pa v športu navajeni, da ko nekaj ne gre in je naslednja priložnost že naslednji dan, je treba zelo hitro pogledati, kaj je bilo narobe, in se zbrati za novo priložnost. Lahko bi tudi naredil eno napako in se ne bi veselili kolajne. Se veselim, da se je ves trening in delo leta poprej ter pred igrami izplačalo in sem ostal na pravi poti do konca tekme,« je srebrni olimpijski nastop znova podoživel 30-letni tekmovalec iz hrvaškega Mrkopalja v Gorskem Kotarju, ki si je po zamenjavi hrvaškega dresa za slovenskega novembra 2010 novi dom ustvaril na Gorenjskem.

Športnik za velike tekme in sodelovanje z Urošem Velepcem

V medijih se ga je prijela oznaka, da je človek za velike tekme: »Če sem iskren, nikoli nisem delal nekaj posebnega pred tekmami, enako je ali gre za olimpijske igre, svetovno prvenstvo ali svetovni pokal. Se pa zavedam, kaj mi pomeni ta kolajna. Seveda mi pomeni več kot stopničke iz svetovnega pokala. Na olimpijskih igrah je drugače, je večje breme, ampak tudi veliko večje veselje, ko dosežeš ta uspeh.«

Je bil ključ do uspeha vnovično sodelovanje z nekdanjim reprezentančnim trenerjem Urošem Velepcem, ki trenutno trenira ukrajinske biatlonke: »Mislim, da je bil enostavno izbor pravi, kar dokazujejo rezultati. Ali bi uspel z drugim, ne vem, ker bi bil preizkus neznanega. To je bila z mojega vidika najbolj sigurna varianta, da se skušam vrniti nazaj. Definitivno pred začetkom sezone nismo razmišljali o olimpijski kolajni, zlasti glede na to, kakšni sta bili zadnji dve sezoni.«