V razburljivem srečanju je v 57. minuti Nemčijo namreč v vodstvo s 3:2 popeljal 22-letni Jonas Müller. Rusi so imeli tri minute in 16 sekund za izenačenje in tvegali vse. Ko je bil dve minuti in 11 sekund pred koncem izključen Sergej Kalinin, je vse kazalo na nemško slavje. A Rusi so neposredno po tem, ko so se otresli nemškega »power playja«, zamenjali vratarja s šesRuski in nemški hokejisti so na zadnji dan 23. zimskih olimpijskih iger uprizorili enega najbolj zanimivih, napetih in atraktivnih finalov v zgodovini olimpijskih turnirjev. Po obračunu, v katerem ni manjkalo zasukov in dramatičnih trenutkov, se je zmage veselila ruska vrsta, ki je bila po podaljšku boljša z izidom 4:3 (1:0, 0:1 2:2; 1:0).

Za ruski hokej je to že deveta zlata olimpijska medalja, s čimer se lahko pohvali le še Kanada, ki je v soboto na tekmi za bron ugnala Češko s 6:4. A uspeh Rusov ima lepotno napako, saj medalje najbolj žlahtnega leska še nikoli niso osvojili pod lastno zastavo. Sedem naslovov prvaka so dobili pod okriljem Sovjetske zveze, enega kot moštvo Skupnosti neodvisnih držav (Albetville 1992), zadnjega pa kot ekipa olimpijskih športnikov iz Rusije.

Manjši čudež Nemcev

Nemška reprezentanca je kljub porazu v finalu v Pjongčangu spisala eno najlepših zgodb letošnjih olimpijskih iger. Sedma reprezentanca sveta je po uvodnih porazih proti Finski in Švedski na zadnji tekmi skupinskega dela po kazenskih strelih premagala Norveško, v repasažu pa najprej presenetila Švico, nato Švedsko, v polfinalu pa šokirala še Kanado. Daleč od senzacije ni bila niti proti Rusiji, a ji je z izenačujočim golom ob igralcu manj na ledu slavje v izdihljajih tekme preprečil Kiril Kaprizov, v podaljšku pa je njihovo upanje na zmago dokončno pokopal Nikita Gusev.

»Od zmage in zlatega odličja nas je ločilo le 50 sekund, a ne glede na to je bila to čudovita izkušnja. Kot ekipa smo se še bolj zbližali. Na vsaki tekmi smo igrali po naših najboljših zmožnostih. Zame je bil celotni turnir manjši čudež,« je po tekmi povedal nemški selektor Marco Sturm. Njegovi igralci so dosegli največji uspeh v zgodovini nemškega hokeja, ki se lahko pohvali še z dvema olimpijskima bronoma iz leta 1932 in 1976.

Rusi prekršili olimpijska pravila

Zaključek turnirja je sicer minil v znamenju manjšega incidenta. Na slavnostni podelitvi kolajn so organizatorji v čast zmagovalcem predvajali olimpijsko himno, ti pa so jo preglasili s prepevanjem ruske ter tako kršili pogoje nastopa na olimpijskih igrah. »Vemo, kaj bomo naredili, če zmagamo. Ali res obstaja kdo, ki nam lahko prepove radost in veselje ter nacionalni ponos,« je prepevanje ruske himne v primeru zmage že pred finalom napovedal ruski zvezdnik Ilja Kovalčuk.

Štiriintridesetletniku je sicer pripadel naziv najkoristnejšega igralca turnirja po izboru novinarjev, obenem pa je bil izbran tudi v idealno postavo. V njej so se znašli še trije njegovi soigralci, med drugim tudi Pavel Dacjuk. Napadalec je z uspehom v Južni Koreji postal član elitnega kluba igralcev in trenerjev s tremi najprestižnejšimi hokejskimi lovorikami, saj je leta 2012 osvojil tudi zlato na svetovnem prvenstvu, desetletje pred tem pa z Detroit Red Wings slavil naslov prvaka v ligi NHL. Devetintridesetletni napadalec je postal že sedmi Rus s tem dosežkom. Pred njim je to uspelo še Valeriju Kamenskemu, Alekseju Gusarovu, Vjačeslavu Fetisovu, Igorju Larionovu, Aleksandru Mogilnemu in Vladimirju Malahovu.

tim igralcem v polju in bili nagrajeni. Nikita Gusev je zadel za 3:3 in podaljšek.

V njem so bili ruski hokejisti boljši. Prvi je lepo priložnost zapravil Ilija Kovalčuk, ki v 67. minuti sam pridrsal pred nemškega vratarja Dannyja aus den Birkna, a bil nespreten v zaključku akcije, ob igralcu več pa je tri minute kasneje zadel Kaprizov.

Ilija Kovalčuk, Pavel Dacjuk in njuni soigralci so imeli v prvem delu veliko terensko premoč, Vjačeslav Vojnov pa je bil pri izenačujočem golu za 3:3 pol sekunde pred koncem tretjine bolj srečen kot spreten, napako pa so si privoščili tudi v nemški obrambi, kjer so čakali pisk sirene. Nemci so se vrnili v drugem delu tekme, ko so vzpostavili ravnotežje moči in bili nagrajeni z izenačenjem Felixa Schütza na polovici srečanja.

Podobno je bilo v tretji tretjini, ko so Rusi s prvim golom Guseva v 54. minuti povedli, a že v prvem nemškem napadu je Dominik Kahun le 10 sekund kasneje izenačil. Sledila je že opisana končnica, v kateri so bili Rusi nagrajeni za pogum, ki jih je tudi srečno pripeljal do devetega olimpijskega zlatega odličja v zgodovini, pa čeprav ob imenu zmagovalne ekipe še vedno manjka naziv Rusija. Nazadnje je bil naslov osvojen pred 26 leti v Albertvillu 1992 še v okviru ekipe Skupnosti neodvisnih držav, kjer je Rusija prav tako nastopala s simboli Mednarodnega olimpijskega komiteja, ostali pa še v sklopu reprezentance nekdanje Sovjetske zveze.