O toplem zlatem kurkuminem mleku je bilo že toliko napisanega, da ga najbrž že poznate. V nekaterih trgovinah je moč kupiti že pripravljeno mešanico za pripravo napitka, lahko pa ga pripravite kar doma. Zakaj torej zlato mleko? Zato, ker vsebuje kurkumo, ki napitek čudovito obarva.

Da je kurkuma zdrava, najbrž že veste. Ker vsebuje vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, E in K, kalcij, železo in cink, pa tudi vlaknine ter kurkumin, ki ima izjemno protivnetno in antibakterijsko delovanje. Kurkuma zato čisti kri in prebavila, uravnava presnovo ter pospešuje prebavo, pomaga pri napihnjenosti, pri težavah z jetri in žolčnikom, ščiti srce in ožilje in znižuje slab holesterol. Zdravi vnetje dlesni in odpravlja zadah iz ust, blaži bolečine, lajša vnetje sinusov in grla ter pomaga pri astmi.

Ker ima kurkuma specifičen okus, si količino kurkume prilagodite glede na okus. Najprej začnite z majhno količino, sčasoma pa količino povečajte. In še najpomembnejše. Nikar ne izpustite dveh sestavin, ki sta ključni za delovanje kurkume. Nujno uporabite poper in kokosovo olje, ki aktivirata kurkumin.

Napitek pripravite z navadnim ali rastlinskim mlekom. Mandljevo mleko je najboljše. Napitek je odličen topel, sobne temperature ali pa ohlajen. Poleti uživajte v ohlajenem, lahko ga uporabite tudi za pripravo odličnega zajtrka - ovsenih kosmičev z zlatim mlekom in sadjem.

Pa na (dobesedno) zdravje!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

5 dcl mleka (lahko rastlinskega, mandljevo je najboljše)

približno 2 žlici javorjevega sirupa (ali medu)

1 zvrhana žlička kurkume

1/2 žličke cimeta

1 cimetova palčka (ali 1/4 žličke cimeta v prahu več)

1 žlička vanilijeve esence ali 1 paketek vanilijevega sladkorja

1 cm velik kos svežega ingverja (ali 1/2 žličke ingverja v prahu)

1 konica noža kardamoma

1 ščepec popra

1/2 žličke kokosovega olja

PRIPRAVA

Če uporabite svežega, ingver olupite in narežite na manjše kose, po želji ga lahko tudi naribate. Vse sestavine položite v kozico in segrevajte, dokler ne zavre. Vmes dobro premešajte.

Mleko precedite v kozarca in postrezite. Po želji nekaj tekočine spenite v kozarcu za penjenje. Če želite navdušiti, okrasite še z nekaj cimeta.

Napitek je okusen topel ali hladen. Na zdravje!