Solate s karakterjem so najboljše. Solate, ki navdušijo z mehkimi sestavinami, svežino in s hrustljavostjo. Solata sestavljena iz pečenega sladkega krompirja, kvinojo, motovilcem, avokado, granatnim jabolkom in osvežujočim agrumovim prelivom je fantastična. Preliva bo najverjetneje nekaj ostalo. Shranjenega v hladilniku lahko porabite v roku enega tedna na kateri koli solati.

Solato lahko pripravite tudi vnaprej in jo s seboj odnesete v službo ali v šolo. Vendar pa jo s prelivom prelijte tik pred postrežbo, da se motovilec med čakanjem na malico ne bo preveč zmehčal. Če želite navdušiti sebe in sodelavce, jo sestavite v kozarcu. Primer take sestavljene solate, kjer čisto vse sestavine ostanejo sveže, si poglejte v receptu Solata v kozarcu za s seboj, kjer sicer kraljujejo koruza, stročji fižol, češnjevci in še nekaj malenkosti.

Ko boste kvinojino solato sestavili v kozarcu, postopajte takole: na dno dajte preliv, potem pa nadaljujte z mocarelo, kvinojo, sladkim krompirjem, motovilcem, mešanico semen in oreščkov in granatnim jabolkom. Avokado pa narežite kar v službi/šoli, da se med čakanjem ne bo preveč obarval.

Pa še nekaj pomembnih informacij. Sladki krompir naj bo med peko v eni plasti, zato uporabite dovolj velik pekač. Če se bodo kockice preveč tiščale skupaj, bo krompir mehak, hrustljav pa ne.

Uporabite lahko poljubno mešanico semen in oreščkov, v tem receptu so mandlji, sušene goji jagode, bučna in sončnična semena in rozine. Namesto motovilca lahko uporabite tudi rukolo, špinačo ali radič.

Za lažjo pripravo pa si oglejte še video pripravo recepta.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

11 sladki krompir

2 žlici olja za krompir + 120 ml za preliv

sol

poper

100 g kvinoje

1 limeta

1 pomaranča

1 žlička medu

125 g mocarele

70 g mešanice semen in oreščkov

1 granatno jabolko

1 avokado

1 strok česna

2 veliki pesti motovilca

svež peteršilj

PRIPRAVA

Sladki krompir olupite in narežite na kocke, pokapajte z oljem in posolite ter popoprajte in pecite 30 minut na 200°c, vmes enkrat previdno premešajte.

Kvinojo skuhajte v 3,5 dcl soljene vode, potem pa ohladite.

V preliv zmešajte nariban česen, sesekljan peteršilj, 1/2 žličke soli, 1 žličko medu, 120 ml olja, sok ene limete in ene pomaranče.

Mocarelo in polovico avokada narežite na kocke, motovilec pa operite in osušite. V veliko skledo dajte motovilec, pečen krompir, mocarelo, avokado, mešanico semen in semena granatnega jabolka. Prelijte s prelivom in previdno premešajte, servirajte in postrezite še s polovico avokada ter postrezite.