Skupek odličnega mehkega mesa in barvite, dišeče zelenjave vas bo navdušil! Seveda lahko v enolončnico narežete še kak krompir ali dva, a ni nobene potrebe. Za ugriz veliki kosi korenja, koromača, zelene in kolerabe so dovolj. Če poleg pojeste še kos kruha, bo obrok nasiten in nadvse odličen prav tak, kot je.

In kaj daje tej enolončnici res tisti poseben čar? Čudovita juhca, ki je odišavljena od zelenjave, mesa in predvsem vina ter začimb.

Enolončnice lahko naredite več in jo kasneje le pogrejete. Preverjeno odlično se tudi zamrzne in odmrzne.

Še nekaj idej za enolončnice, ki so primerne za pripravo vnaprej in pogrevanje (tudi zamrzovanje):

Kremna zelenjavna juha z lečo

Čili s sladkim krompirjem, kvinojo in črnim fižolom

Zelenjavna jota s kislim zeljem

Zeleno-bela zelenjavna juha s krompirjem

Ribja juha

Več o pripravi in izbiri enolončnic si preberite v blog zapisu Božanske in nasitne juhe & enolončnice za vse leto, kjer lahko najdete tudi ogromno receptov.

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

RECEPT

SESTAVINE (za 2 osebi)

250 g ovčetine

1 šalotka

1 kos pora

4 korenja

1/2 koromača

1 steblo zelene

1/2 kolerabe

0,1 dcl rdečega vina

1 l jušne osnove

1 lovorjev list

1 žlička timijana

5 poprovih zrnc

sol

poper

olje

PRIPRAVA

Ovčetino narežite na kocke, posolite in popoprajte in kar z rokami premešajte. V kozici segrejte 2 žlici olja, potem pa na segretem prepražite ovčetino.

Ko spusti vso vodo in le-ta pokuha, meso prenesite v skledico in prihranite za kasneje. V kozico kapnite še malo olja, potem pa zmehčajte por in šalotko. Dodajte še korenje, koromač in zeleno in prepražite. Prepraženo zelenjavo potresite s timijanom, dodajte na kocke narezano kolerabo in premešajte.

Dodajte še lovorjev list, poprova zrca, vino in premešajte in kuhajte minuto, potem pa k zelenjavi stresite meso, zalijte z jušno osnovo in kuhajte pokrito približno 45 minut. Medtem občasno premešajte. V primeru, da primanjkuje tekočine, dolijte še malo vode. Ko se meso zmehča, juho poskusite in popoprajte in po potrebi še dosolite. Servirajte, okrasite s prihranjenim zelenjem koromača in postrezite.