Najbrž težko. Zato vam ne preostane drugega kot to, da jo pripravite. Poleg okusa in vonja je najboljše pri tej kaši to, da imate vse sestavine zagotovo ves čas doma. In priprava? Popolnoma enostavna.

V tej kaši zasijeta dve začimbi: cimet in kardamom. Obe sta topli, dišeči in nepogrešljivi! Kardamom ima mnogo pozitivnih vplivov na zdravje. Ima antiseptične lastnosti, pomaga pri prebavi, pomaga pri napetem trebuhu, zdravi zadah iz ust, deluje proti depresiji, ima moč, da z njim lahko shujšate, uničuje proste radikale, krepi koncentracijo, pozitivno vpliva na boleče in razboleno grlo, pomaga pri krčih in ima lastnosti diuretika.

Namesto kokosovega sladkorja lahko uporabite tudi rjavega ali pa drugo sladilo po izbiri – javorjev sirup bi bil odličen. Za karameliziranje uporabite kokosovo olje, maslo ali olje. Če uporabite vegansko mleko (mandljevo, sojino, ovseno …), bo ta jed primerna tudi za vegansko dieto. Če želite, pa lahko mleko tudi izpustite ter dodate le nekaj več vode.

V #SitFitSi zbirki lahko najdete že nekaj idej za pripravo odlične ovsene kaše:

Ovsena kaša z malinami in mandljevimi lističi

Jutranja ovsena kaša z jajčkom in avokadom

Ovsena kaša z bučnim pirejem in javorjevim sirupom

Korenčkova ovsena kaša z orehi in javorjevim sirupom

Pa dober tek! Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/.

RECEPT

SESTAVINE (za 4 osebi)

Sestavine za ovseno kašo:

100 g ovsenih kosmičev

4 dcl vode

1 do 2 dcl mleka (ali več vode)

1 ščepec soli

1/4 žličke cimeta

1/2 žlice kokosovega sladkorja (ali rjavega sladkorja)

Sestavine za karamelizirana jabolka:

2 jabolki

1 žlica (kokosovega) olja

1/2 žlice kokosovega sladkorja (ali rjavega sladkorja)

1/4 žličke cimeta

1/4 žličke kardamoma

Ostale sestavine:

kokosovi lističi za okras

PRIPRAVA

V kozico zlijte vodo in vanjo stresite ovsene kosmiče. Kuhajte približno 10 minut, vmes večkrat premešajte.

Potem v skoraj kuhane kosmiče umešajte sladkor in počasi dodajajte še mleko. Dodajte ga toliko, da dobite kašo, ki bo tako kremasta, kot želite. Kuhajte še nekaj minut, da se ovseni kosmiči skuhajo.

Jabolka olupite in narežite na manjše kockice. Na ponvi stopite kokosovo olje, potem pa nanj stresite jabolka. Kuhajte minuto, potem pa dodajte sladkor, cimet in kardamom, premešajte ter kuhajte nekaj minut, da se jabolka zmehčajo in božansko zadišijo.

Kuhano kašo servirajte v skodelico, nato pa nanjo razporedite karamelizirana jabolka. Po želji okrasite s kokosovimi lističi ali katerimi koli drugimi oreščki in postrezite. Po želji potresite še z malo cimeta.