Slovenski hokejisti so se zelo razveselili proste nedelje, ki so jo preživeli na različne načine, da so povsem odmislili hokej. Večina se jih je dobro naspala, nato so nekateri dan preživeli z družinami, dekleti in prijatelji, največ pa je bilo tistih, ki so odšli na ogled tekmovanj v hitrostnem drsanju. Vodstvo reprezentance se je najbolj razveselilo, da je bila Slovenija edina ekipa, ki ji ni bilo treba seliti opreme iz garderob v veliki olimpijski dvorani, ker je to zahteven logistični zalogaj, ki traja dve do tri ure. Da so naredili prostor najboljšim štirim ženskim hokejskim vrstam na olimpijskem turnirju, so morale v druge garderobe tudi velesile, kot so Rusija, Finska, Kanada...

Muršak bi raje igral proti Nemčiji

Taktične priprave je bilo na zadnjem treningu malo. Namenjen je bil predvsem temu, da je kri znova zakrožila po telesih igralcev in so se noge vrnile v tekmovalni ritem. »Dosedanji dve zmagi sta plod ekipnega dela. Zanju smo vsi zelo garali, delovali smo kot eno. Uspeha sta popolnoma zaslužena, morda bi lahko osvojili še kakšno točko več, a smo tudi s štirimi povsem zadovoljni,« se je na pretekle dni ozrl Jan Urbas, ki se je v prvem napadu dobro ujel z Muršakom in Verličem.

Slovenci se niso preveč obremenjeval s tem, kdo bo tekmec v repasažu. »Kateri tekmec je lažji ali težji, je relativno. Nihče ni po naključju na olimpijskih igrah. Za uspeh bomo morali prikazati popolno tekmo. Prosti dan je bil kot naročen, da smo napolnili baterije. Z Norvežani imamo negativne rezultate, a enako je bilo z Belorusi na svetovnih prvenstvih, pa smo jih premagali na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre. Dobro se bomo pripravili in odigrali na polno,« je dodal Urbas. Je edini Slovenc, ki igra v prvi nemški ligi, a ni imel želje, da bi igral proti Nemčiji. Zelo pomemben bo že vstop v tekmo, da Slovenija prevzame nadzor nad dogajanjem na ledu, kar je najbolje naredila prav na zadnji tekmi proti Slovaški.

»Rajši bi igral proti Nemčiji kot Norveški, ki nam ne leži. Sam težko igram proti njim, ker njihova igra sloni na telesni moči, veliko grabijo in vlečejo. Po kakovosti smo slabši na papirju. A naša aduta sta ekipni duh in pozitivna energija v ekipi. To je nekaj posebnega, kar imamo. Če bomo igrali tako, kot smo doslej, torej pogumno in borbeno vseh 60 minut, Norvežane lahko presenetimo,« je izpostavil kapetan Jan Muršak, ki je bil na koncu tekme proti Slovaški zelo utrujen.

Napad na slovensko mentalno ravnovesje

Strokovno vodstvo je načrtovalo, da bi bila Slovenija na turnirju najboljša prav na četrti tekmi turnirja. Če ponovi predstavi s tekem proti ZDA in Slovaški, ima možnosti, da po treh porazih na svetovnih prvenstvih premaga Norveško. Širok strokovni štab ni ničesar prepustil naključju. Akcij na tablo ne riše le izjemno umirjeni selektor Kari Savolainen, ampak tudi pomočnika Nik Zupančič in Edo Terglav.

»Vsak tekmec je za nas izziv, saj smo še vedno v vlogi avtsajderja. Na Norveško imamo slabe spomine, a ekipa je dovolj zrela, da prekinemo neugodno tradicijo. Norveška je zelo močna kot ekipa, njihov največji adut je psihična trdnost. Imamo nekaj slabih spominov na Norveško, a če se moštvo iz tega ne bi česa naučilo, je neumno. Slišal sem, da bodo skušali na začetku tekme načeti našo mentalno ravnovesje, na kar moramo biti pripravljeni. Ponosni smo na doslej prikazano, zdaj pa moramo najti moč za še eno zmago,« je izpostavil Kari Savolainen, ki ne jamra, da bi se ob uvrstitvi v četrtfinale znova pomeril z Rusijo. Želi si nove tekme z Rusijo, ker bi bila priložnost, da Slovenija pokaže nekaj novega. Kako ambiciozna je Slovenija, je razvidno iz podatka, da imajo hokejisti letalske vozovnice za vrnitev domov rezervirane šele za petek. Nekaj igralcev se sploh ne bo vrnilo v Ljubljano, ampak z Dunaja pot nadaljevalo v svoje klube.

Norvežani, njihovi najboljši igralci igrajo v tujini – največ na Švedskem –, so v predtekmovanju izgubili proti Finski in Švedski ter proti Nemčiji po kazenskih strelih. »Iz tekme v tekmo smo igrali boljše, zato imamo lepe možnosti za uvrstitev v četrtfinale. Slovenija je zelo kakovostna zasedba z nekaj hitrimi in močnimi fanti. Četrtfinale je za nas velik izziv, a bomo morali odigrati zelo dobro tekmo,« je povedal norveški reprezentant Ludvig Hoff.