Krajevno skupnost na desnem bregu Save so pred slabimi štirimi leti obiskali tedanji kranjski župan Mohor Bogataj in predstavniki njegove politične koalicije. Bilo je tik pred lokalnimi volitvami, ko so krajanom svečano izročili prostore, ki so jih v središču kraja kupili od kmetijske zadruge Sloga. Prostori, ki jih je zadruga uporabljala za skladiščenje, naj bi v Mavčiče znova prinesli kulturni utrip, mladi bi imeli na voljo svoj prostor, dogajanje je bilo tako rekoč zajamčeno. Občina je zanje plačala več kot 300.000 evrov.

Na volitvah je Mohorja Bogataja podprla stranka SLS, katere svetnik v mestnem svetu je bil Lojze Ješe, dolgoletni predsednik sveta krajevne skupnosti Mavčiče, »darilo« krajanom Mavčič tik pred volitvami pa je pomenilo tudi podporo direktorju kmetijske zadruge Sloga Marijanu Robleku, saj je kupnina zadrugi tedaj prišla močno prav. Toda volitve so prinesle poraz Mohorju Bogataju in njegovim podpornikom, Roblek prav kmalu ni bil več direktor zadruge, dom pa je ostal tam, kjer je od nekdaj bil. Gradili so ga pred desetletji v bivši državi krajani sami, nato je pristal v lastništvu zadruge, nato pa ga je odkupila politična oblast Mohorja Bogataja.

Treba bi bilo vse podreti

Po slabih štirih letih je predsednik sveta krajevne skupnosti Mavčiče še vedno Lojze Ješe, ki pa ni več mestni svetnik. Kako gleda na dejstvo, da se od jeseni 2014 v omenjenih prostorih ni zgodilo skoraj nič?

»Nekaj dogodkov je sicer bilo, res pa da malo ali skoraj nič. Denarja za prenovo krajevna skupnost ni več dobila, dejansko pa bi bilo treba vse podreti, je preveč star objekt,« razlaga nekoč vpliven kranjski politik, ki obžaluje, da od obljubljenega ni ostalo skoraj nič in se v praznih prostorih nabira prah. Dodaja, da energičnih zahtev, da bi se kaj zgodilo, v zadnjih letih res ni bilo.

Da Mavčiče še kako potrebujejo prostore in da so po tej plati zapostavljene, pravi tudi predsednik gasilcev iz Mavčič Albin Toni. »Tudi manjša telovadnica bi prišla prav podružnični šoli in mladim. Škoda je, da kupljenih prostorov niso prenovili, verjetno pa je res bolje podreti vse skupaj in narediti kaj takega, kar bo krajanom res koristilo,« je dejal Albin Toni, ki ne ve, zakaj krajevna skupnost ni bolj energično skušala nadaljevati zastavljenega z nakupom prostorov, ki so danes prazni in tako rekoč neuporabljeni. V proračunih Kranja se namreč po nastopu nove politične koalicije glede prenove ni zgodilo nič in tako je ostal le spomin na predvolilno zgodbo, ki je iz mestne blagajne odnesla 300 tisočakov.