Vas na desnem bregu Save med Kranjem in Medvodami ima podružnično šolo, ki jo obiskuje skupaj 100 otrok v šolskih oddelkih in vrtcu v isti stavbi. Na nobeni strani ceste ni pločnika, prav tako pa si krajani zaman prizadevajo za prehod čez cesto. Starši morajo parkirati pri gasilskem domu, pri šoli razen za posebne primere ni prostora za parkiranje ali ustavljanje.

»Še eno šolsko leto smo začeli z opozarjanjem pred nevarnostjo za otroke in starše. Na šoli sem tri desetletja, vsaj dve se ubadamo z istim problemom. Tudi v zadnjem času smo imeli sestanke na občini, a nam pred začetkom pouka ni uspelo dobiti odgovora, ali bo problem rešen do septembra...« pravi vodja podružnične šole Janja Bervar, ki opozarja na nevzdržno stanje.

»Učiteljice vsak dan skušamo pomagati, da bi otroci varno prišli v šolo. Odlašanje reševanja problema iz leta v leto pa seveda povečuje tudi gnev staršev, ki jih je strah za otroke in lastno varnost. Cesta je prometna in veseli smo lahko, da se nesreča do zdaj še ni zgodila,« pravi Bervarjeva.

Projekt zdaj pripravljen

»Res je, da si vsaj dvajset let prizadevamo za en sam prehod, za boljšo prometno varnost. Ljudje namreč v naglici ustavljajo tudi na avtobusni postaji blizu šole ali ob cesti, kar je nevarno. Problem je na videz preprost, a v krajevni skupnosti se moramo ukvarjati tudi z interesi lastnikov zemljišč, ker samo prehod ne bi rešil problema, potreben je tudi pločnik,« je dejal Lojze Ješe, ki je dolgoletni krajevni funkcionar v Mavčičah, nekaj mandatov pa je bil tudi mestni svetnik.

In ko so se vrstile zahteve, da se v tem kraju končno zagotovi varnost otrokom, so se v kranjski občini menjali župani – problema pa tudi zadnjemu, Boštjanu Trilarju, še ni uspelo rešiti.

Kot smo izvedeli na mestni občini Kranj, se je lani zadeva vendarle premaknila z mrtve točke. Projekt je pripravljen, poteka pridobivanje zemljišč, temu pa bo sledil javni razpis za pridobitev izvajalca. Na občini so poudarili, da bi ob ugodnih vremenskih razmerah lahko dela dokončali do konca leta, najpozneje pa v začetku prihodnjega leta. Pločnik od območja, kjer se da parkirati, do šole, javna razsvetljava in osvetljen prehod za pešce naj bi uredili v prvi fazi, pozneje pa še avtobusno postajališče. Zaplet je po neuradnih podatkih iz krajevne skupnosti mogoč prav pri pridobivanju zemljišč, ki so v lasti zasebnikov.