Sirovo pomako postrezite s čipsom, tortilija čipsom, popečeno bageto, česnovimi kruhki ali pa z zelenjavo – korenjem, zeleno, blanširanim brokolijem …

Pomako lahko pripravite tudi vnaprej, tudi do 3 dni. Ohlajeno seveda hranite v hladilniku. Ko je čas za postrežbo, pomako na hitro ponovno pogrejte. A s pogrevanjem ne pretiravajte. Le za kakšno minuto jo dajte v kozico in na štedilnik, potem pa dobro premešajte in postrezite.

Uporabite lahko skoraj kateri koli sir, ki se dobro topi, a najboljši je cheddar, ki da pomaki še lepo barvo. Cheddar, najslavnejši angleški sir, izhaja iz jugozahodnega dela Anglije, iz kraja Cheddar. Tradicionalno je bledo rumene barve, v industrijski proizvodnji pa ga velikokrat porumenijo. Pravi čedar izdelujejo iz surovega kravjega mleka, zorijo pa od 2 do 12 mesecev.

V pomako lahko umešate kajenski poper, lahko pa ga tudi izpustite – odvisno seveda od tega, komu pomako postrežete.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE (za več oseb)

30 g masla

2 žlici moke

2,5 dcl mleka (+ 4 žlice mleka oziroma po potrebi)

170 g cheddar sira

¼ žličke soli

¼ žličke kajenskega popra

PRIPRAVA

V kozici stopite maslo in dodajte moko. Premešajte in kuhajte 2 minuti. Dolijte mleko, dodaj sol in kajenski poper in premešajte. Kuhajte približno 5 minut, da se bešamel omaka zgosti. Kozico odstavite z ognja in vanjo postopoma umešajte nariban sir.

Dobro mešajte, da se sir stopi. Če je pregosto, po žlicah dodajajte mleko. Če se sir noče stopiti, kozico le za kakšno minuto dajte nazaj na štedilnik in močno mešajte.

Pomako prelijte v skledico in postrezite. Sirovo pomako postrezite s čipsom, tortilija čipsom, popečeno bageto, česnovimi kruhki ali pa z zelenjavo – korenjem, zeleno, blanširanim brokolijem …