Tradicionalni ljubezenski sedež, kot ga poznamo iz starih filmov, je narejen v obliki črke S ter gleda v obe smeri, tako da lahko udobno sedimo in se pogovarjamo iz oči v oči. Takšne zofe so danes redke - najpogosteje jih najdemo v kolekcijah vrhunskih notranjih oblikovalcev, v vsakdanjem življenju pa nanje niti ne pomislimo. Mogoče tudi zato, ker tako oblikovane zofe pač ne moremo postaviti ob steno, temveč mora stati sredi prostora.

Kompaktna velikost za vse kotičke

Sodobne različice zofe za dva so klasične oblike, a kompaktnih dimenzij, z njimi pa v interjerju ustvarimo vtis razkošja. Ker so majhne, jih lahko postavimo tudi v kotičke stanovanja, kamor bi le stežka postavili večje pohištvo, denimo v stenske niše. Nadvse primerne so za manj konvencionalno postavitev, na primer tako, da sekajo kot, kar ustvari bolj družabno ozračje. Upoštevati pa je treba, da so ljubezenske zofe, četudi niso dolge, globoke prav tako kot klasične zofe ali naslonjači.

Udoben sedež za dva v dnevnem prostoru

V dnevni sobi nimate dovolj prostora za zofo običajne velikosti? Zofa za dva je praktičen dodatek za vsak prostor in udoben sedež za dva sogovornika. Zaradi njenih dimenzij vam v majhnem prostoru še vedno ostane dovolj prostega talnega prostora, da ni videti natrpan. Ljubezenska zofa ima običajno naslonjali za roke, lahko pa izberete tudi takšno brez naslonov, da le ni videti kot običajen futon. Majhno zofo lahko zelo uspešno združimo tudi s klasičnim kavčem ali zofo ter ustvarimo prijetno območje za posedanje in kramljanje.

Spalnica in kopalnica kot v hotelu

Ljubezenska zofa lepo deluje tudi v večji spalnici. Postavimo jo ob okno ali ob vznožje postelje, vendar naj bo brez naslonjal za roke in dovolj nizka, da prostor ni videti natrpan. Naslonjač v kopalnici je za večino blokovskih stanovalcev, ki imajo v njej le stranišče, prho in umivalnik, samo pobožna želja, a če živite v hiši, kjer je kopalnica dosti bolj prostorna, si lahko privoščite nekaj hotelskega razkošja in vanjo postavite majhno zofo – morda ne ravno za klepet, temveč za kratek počitek in higienska opravila. Pazite le, da je prevleka iz materiala, odpornega na vlago, ki preprečuje rast plesni.