Raztegljiv kavč je v notranjem opremljanju pravzaprav neverjetno uporabna oprema. Na pogled je lahko namreč povsem normalen in moderen kavč, ki pa se pod okriljem noči spremeni v dovolj široko in udobno posteljo. Je idealna rešitev za majhna stanovanja ali otroške sobe, saj omogoči, da isto sobo uporabljamo tako za spanje kot tudi za zabavanje gostov, ki bi jim bilo sicer nerodno sesti na vašo posteljo. Čez dan pa pridobimo tudi veliko dodatnega praznega prostora.

Spalnica in prostor za goste

Poleg tega vam ni treba imeti posebne spalnice za goste: raztegljiv kavč v dnevni sobi se hitro spremeni v povsem uporabno posteljo. Na voljo so celo takšni, iz katerih raztegnemo dve ločeni postelji. Glede na to, da so danes raztegljivi kavči tudi povsem enakih oblik in barv kot navadni, je pravzaprav dobro vprašanje, zakaj sploh še kupujemo kose pohištva, ki niso večnamenski.

Ko kupujete raztegljiv kavč, najprej pomislite, kako ga boste uporabljali. Če ga boste raztegovali vsak dan, bodite pozorni na njegovo udobnost, trpežnost in ergonomičnost. Preverite, kakšna je vzmetnica. Lahko je trša ali mehkejša oziroma telesu nudi manj ali več opore. Priporočljivo je, da je mehanizem za raztegovanje kavča čim lažji. Pomembna razlika je namreč, če ga lahko odprete z eno roko ali pa morate pošteno napeti mišice obeh.

Velika izbira in prava velikost

Če pa ga boste uporabljali samo tu in tam, se lahko bolj osredotočite predvsem na lep videz in dizajn. Presenečeni boste, koliko krasnih možnosti je na voljo. Raztegljivi kavči so danes na voljo v množici barv, stilov in vzorcev, zato ni razloga, da ga ne bi poskušali uskladiti s siceršnjo barvno shemo vašega doma. Tudi prevleke so iz najrazličnejših materialov, celo iz usnja.

Pomembno je tudi, da izberete pravo velikost kavča. Preučite, koliko prostora lahko zavzame raztegnjen in v prodajalno vstopite z natančnimi merami. Če imate majhno domovanje, preštejte tudi število blazin, ki jih boste morda morali, da boste postlali posteljo, nekam odložiti; njihovo število lahko seže tja do osem, ki ob raztegnjenem kavču zavzemajo dodaten prostor.

Dodatki za večje udobje

Ker je raztegljiv kavč načeloma vedno oblikovan tudi kot postelja, je po navadi udobnejši, vendar vseeno pomislite, za kaj ga boste uporabljali v prostem času in ga temu prilagodite. Če gledate televizijo, izberite kavč s podaljšanim delom za noge, če pa se raje pogovarjate po telefonu ali berete, izberite čim bolj ergonomski zgornji del, kjer boste naslanjali glavo. Nasploh je bolje izbrati bolj zaokrožen naslon, ker se lažje prilagodi hrbtu.

Cena običajno ni najboljši pokazatelj kakovosti, zato je dobro, da si vzamete čas in sami pregledate ter preizkusite čim več možnosti.

Vir: www.articledashboard.com, www.ehow.com