V neizkoriščenem kotu

Kot ali niša v dnevni sobi zlahka postaneta izgubljeni prostor, toda če vanju umestimo večnamensko zofo v sodobnem slogu in steno za njo prebarvamo v drugačno barvo ali jo okrasimo s tapetami, dobimo praktičen prostorček za počitek čez dan in posteljo za goste čez noč. Zidna polica služi kot nočna omarica, na okno pa dodamo težke zavese, ki jih, ko je čas za spanje, zagrnemo in prostor zatemnimo.

Brez naslonov za roke

Ko je prostor dragocen, denimo v garsonjeri, poiščite raztegljivo zofo enostavne oblike brez naslonov za roke. Kadar jo raztegnemo v ležišče, jo lahko umestimo praktično kamor koli, ne da bi okrnili dostop do omar ali omaric. Izberite model v živahni barvi, ki tesnemu stanovanju podari osebni nadih.

Sodobni minimalizem

Minimalistično oblikovana zofa se preprosto raztegne, ko potrebujemo dodatno ležišče, obenem pa ne predstavlja kompromisa za prostor ali slog. Ker zavzame bistveno manj prostora kot tradicionalni kavči in ne potrebuje vzmetnice, je okvir minimalističen, tako da vidimo pod njo. Takšna zofa je idealna za majhno stanovanje ali garsonjero, v katerih ne želimo, da bi spalna zofa vizualno obtežila že tako majhen prostor.

Skrita na očeh

Na prvi pogled je videti kot običajna zofa v središču prostorne dnevne sobe, ko pa pogledamo bolje, vidimo, da je pravzaprav umeščena pred steno s pritrjenimi ogledali, ki ustvarjajo vtis mnogo večjega prostora, kot je v resnici. Tako si lahko privoščimo tudi nekoliko večjo zofo v želenem slogu, ki jo lahko raztegnemo v rezervno ležišče. Praktična rešitev – počitek čez dan in postelja čez noč.

Na višjem položaju

Problem postelj in spalnih zof za goste je, da zavzemajo veliko dragocenega talnega prostora. Ko imamo omejeno kvadraturo, lahko takšno ležišče dvignemo in prostor pod njim uporabimo za shranjevanje. Takšna rešitev je odlična za sobo, v kateri ni dovolj prostora za omare in zofo hkrati. Izberite dizajn zofe z velikimi predali v vznožju, v katerih lahko vi ali gostje hranite posteljnino, oblačila ali obutev.

Prijeten kotiček pod oknom

Če imamo v stanovanju okensko nišo, lahko kotiček pod njo izkoristimo za postavitev klopi z ležiščem za branje in počitek čez dan, ponoči za pa posteljo za goste. Takšna rešitev ne zahteva veliko prostora, le dolžina mora biti primerna, najbolje pa je, da nam takšno klop po meri izdela mizar. Nanjo položimo dovolj udobno vzmetnico in jo opremimo z mehkimi okrasnimi blazinami.

Izvlečno ležišče pod posteljo

Odlična možnost za otroško sobo je postelja z ležiščem, ki ga izvlečemo izpod nje. Tako dobimo dve enojni postelji, na katerih lahko prespijo tako majhni kot odrasli obiskovalci. Takšen dizajn je nadvse primeren tudi, ko je otroška soba za dva otroka pretesna za dve klasični postelji, saj ne obremenjuje dodatno talnega prostora.

Vir: www.houzz.com