Dejan Roljić, ustanovitelj ABC-pospeševalnika, 1. marca napoveduje pričetek revolucije pri nakupovanju in upravljanju (osebnega) premoženja. Z Eligmo, platformo, ki bo temeljila na kombinaciji umetne inteligence in blockchain tehnologije, obljublja, da bo ljudem pomagal dobiti tisto, česar ne morejo kupiti – več časa.

»Spomnim se, kot bi bilo včeraj. Pred tremi leti smo zagnali projekt, ki je spremenil naše dojemanje startup sveta, inovacij, vlagateljev, pospeševalnikov, kulture. Vse, kar smo želeli takrat, je bilo v regijo pripeljati več kapitala in dati priložnost talentom, ki je sicer ne bi nikoli dobili. V naslednjih treh letih vidim ABC kot velik sklad, ki bo povezoval svet in v regijo pripeljal velike korporacije, vlagatelje in druge modrece oziroma podjetnike. Vendar menim, da je čas, da ta poseben projekt prepustim ekipi ABC in pričnem uresničevati svoje največje sanje; tiste, ki se jih večkrat bojiš in imaš pred njimi ogromno spoštovanja.« Tako je komaj 30-letni podjetnik, ki je z ABC-pospeševalnikom povezal svet, predvsem pa naredil most med Silicijevo dolino in Ljubljano, razkril, da zapušča ABC-pospeševalnik in se podaja na novo pot, o kateri je sanjaril zadnje desetletje. Roljić, ki je z eno nogo v kriptosvet vstopil že s podjetjem Viberate, ko je ekipi pomagal do prvih vlagateljev, je namreč pred dnevi na svojem facebook profilu razkril, da je bil zadnja leta obseden z idejo, ki je prerasla v podjetje in bo, kot je prepričan, spremenila pot ekonomije, našega dojemanja gospodarstva in naša življenja nasploh. »Dragi prijatelji, v naslednji projekt grem z vsem, kar imam; z vsem svojim znanjem, povezavami, izkušnjami in sanjsko ekipo. Čas je za Eligmo,« je projekt, ki ga bodo zagnali 1. marca, čemur bo najverjetneje sledila javna prodaja kriptožetonov, t. i. ICO, napovedal Roljić.

Bodo prehiteli Amazon pri vpeljavi kriptoplačilnega sistema?

Gre za korak več pri slovenskih projektih, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov, tako imenovani blockchain tehnologiji. Eligma bo namreč povezovala umetno inteligenco z blockchain tehnologijo, s čimer bo uporabniku omogočila, da najde najboljše ponudbe za karkoli v njegovem gospodinjstvu. »Eligma bo kot osebni tržni agent, ki priskrbi vse najboljše ponudbe za izdelek, ki ga potrebuješ,« pojasnjujejo v ekipi. A dodana vrednost Eligme bo, da bo s pomočjo blockchain tehnologije vodila evidenco osebnega imetja in uporabniku pomagala upravljati z vrednostjo njegove lastnine. Na platformo bo namreč mogoče naložiti tudi izdelke, ki jih je uporabnik kupil drugje. »Imej zgolj tisto, kar potrebuješ, in to uporabljaj do maksimuma. Nato stvar prodaj ali podari komu drugemu, je nekakšno geslo Eligme, ki bo uporabnike nagrajevala z največjim decentraliziranim programom zvestobe, s pomočjo napredne tehnologije pa jim dala tisto, česar ne morejo kupiti – časa, ki bi ga sicer porabili za iskanje najboljših ponudb.

Kot obljubljajo v ekipi, bo Eligma vedno priskrbela najboljšo ponudbo iskanega izdelka glede na kakovost, ceno, garancijo, dobavljivost in dostavo. Po opravljenem nakupu bo samodejno shranila novo lastnino in vodila podatke o njegovi vrednosti, veljavnosti garancije in podobno. Še več, celo predlagala bo, kdaj je izdelek optimalno prodati.

Poleg tega se potrošnikom ne bo več treba registrirati v nobeni spletni trgovini, saj bo Eligma služila kot ključ do vseh globalnih spletnih trgovin in trgov, kjer bodo uporabniki lahko kupovali neposredno po Eligmi. »Najboljši del tega pa je, da bo Eligma implementirala možnost plačevanja s kriptožetoni, zato ne bo več treba čakati, kdaj bodo kriptoplačevanje vpeljali giganti, kot so Amazon, Alibaba in eBay,« še napovedujejo v ekipi, ki razvija platformo za skeniranje ponudb na milijone spletnih trgovin.