Med temi državami je tudi Slovenija. Po zadnjih ocenah pri nas deluje med 30 in 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, ta ocena pa neprestano raste. Če predpostavimo, da je teh podjetij pri nas 30, imamo torej 14,5 tovrstnih podjetij na milijon prebivalcev, kar je trenutno največ v Evropi. Gre sicer zgolj za oceno, saj uradnih podatkov ni.

Vprašanje pravnega statusa tehnologije blockchain in kriptovalut je v Sloveniji, za razliko od mnogih drugih evropskih držav, praktično rešeno. Vlada RS je že sprejela strateške dokumente za razvoj informacijske družbe do leta 2020. Predsednik vlade Miro Cerar je nedavno poudaril, da želi vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. Na ministrstvu za javno upravo so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo že oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike tega področja.

Borze za trgovanje s kriptovalutami bodo priznane kot finančne institucije

V strategiji za razvoj Slovenije kot informacijske družbe je poudarek tehnološkem pogledu pri preprečevanju pranja denarja, vsebuje pa tudi splošno definicijo pojma kriptovalute. Poleg tega so v dokumentih borze za trgovanje s kriptovalutami priznane kot finančne institucije. Strategija predvideva tudi ustanovitev iniciative Blockchain Slovenija in vabi vse zainteresirane deležnike, da se pridružijo.

Naklonjenost vlade, zainteresiranost družbe in relativno ugodna zakonodaja so semena za rast podjetij, ki pri nas že kujejo zanimive zgodbe. Med njimi so Bitnik, ki uspešno operira bitcoin bankomate od leta 2014, Iconomi, decentralizirana platforma za investitorje, Cofound.it, podjetje za pomoč pri ustanavljanju blockchain podjetja, borza s kriptovalutami Bitstamp, SunContract, kjer decentralizirano trgujejo z elektriko, ekosistem za glasbenike in njihove oboževalce Viberate, ki rešuje vprašanja avtorskih pravic in prodajo glasbe ter mnogi drugi.

Blockchain infrastruktura v Sloveniji

V Sloveniji trenutno obratuje devet bankomatov, kjer sta možna nakup in prodaja Bitcoin kriptokovancev, Borza Bitstamp je med desetimi največjimi na svetu. Na temo decentraliziranih tehnologij je letos potekalo že več kot 50 dogodkov, pripravlja se tudi mednarodna blockchain in bitcoin konferenca, ki bo 12. decembra v Ljubljani. Njen program vsebuje govorce iz blockchain podjetij, vlade in tuje strokovnjake. Kljub temu da je vlada torej še vedno skeptična glede praktične uporabe kriptovalut, je tehnologija blockchain v Sloveniji očitno dobila zeleno luč.